Friesland+handhaaft+drempel+dassenschade
Nieuws
© Natuurmonumenten

Friesland handhaaft drempel dassenschade

Provincie Fryslân gaat nog niet over tot het kwijtschelden van de meldingskosten voor gewasschade door dassen. LTO Noord heeft hier begin dit jaar op aangedrongen. De provincie wil een dergelijke regeling alleen invoeren voor zwaar beschermde soorten als de wolf en lynx.

'Voor de das geldt nog een beleid om betreding van bepaalde gebieden te ontmoedigen. Die mogelijkheden worden in de nieuwe wet Natuurbescherming alleen nog maar verruimd', zegt woordvoerder Jan Arendz.

Provincies als Gelderland en Drenthe hebben de behandelkosten van 300 euro al wel afgeschaft. Als de melding van gewasschade terecht is, krijgen boeren daar die kosten terug.

Kwijtschelden van de behandelkosten heeft niet alleen een financieel voordeel, het maakt ook de inventarisatie van de werkelijke schade zuiverder. LTO-bestuurder Peet Sterkenburgh merkt op dat de groeiende dassenpopulatie in Friesland een steeds nijpender probleem wordt. 'Niet alleen meer op het zand, ook in de aangrenzende kleigebieden duiken ze op.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer