Groenfonds+introduceert+%27natuurinclusief%27+kavelruilen
5 vragen
© Maarten Koch

Groenfonds introduceert 'natuurinclusief' kavelruilen

Als bij verkavelingsprojecten meer rekening wordt gehouden met natuurdoelen, snijdt het mes aan twee kanten. Ruimtelijke functies komen daar te liggen waar ze het beste renderen. Het Nationaal Groenfonds sorteert daarop voor en introduceert met het Kadaster de projectmatige aanpak van de 'natuurinclusieve kavelruil'.

Welke rol speelt het Nationaal Groenfonds in de realisering van natuur?

Het fonds financiert projecten voor de groene leefomgeving. De organisatie wil met een verfrissende blik kijken naar (financiële) processen om vergroening te realiseren. Het fonds financiert zelf groene projecten en zoekt desgevraagd financiële partners om ook te participeren.

Waarom trekken het Nationaal Groenfonds en het Kadaster samen op?

Natuurontwikkeling blijft in sommige regio's achter bij de ambities. Dit veroorzaakt ongewenste ruimtelijke schaduwwerking en onzekerheden over toekomstige functies. Met een meer gestructureerde aanpak kunnen sneller resultaten worden geboekt. Groenfonds en Kadaster bundelen daarom de krachten met de aanpak 'natuurinclusieve kavelruil'.

Realisering van natuurdoelen in een kavelruil is toch niet helemaal nieuw?

Dat klopt. Gedurende verkavelingsprocessen komt de inbreng van beide functies veel vaker voor. Nieuw is dat in een vroegtijdig stadium beide doelen worden meegenomen. Zodoende kunnen sneller betere resultaten worden bereikt. Kavelruil Groot Wilnis-Vinkeveen is een goed voorbeeld. Op voorhand werd daar bijvoorbeeld de voorwaarde gesteld dat de boeren die 2 hectare grond verwierven binnen de kavelruil, daarvoor in ruil 1 hectare natuur moesten ontwikkelen.

Is dat juist geen extra belemmering?

Niet als dat gelijk als 'spelregel' is meegenomen, zo heeft de ervaring geleerd. Dat komt ook door de combinatie dat de overheid ruilgrond inbrengt en het Groenfonds aantrekkelijke voorwaarden voor financiering kan bieden. Beide aspecten werken als smeermiddel.

Wat houden die aantrekkelijke voorwaarden in?

Het Nationaal Groenfonds beschikt momenteel over zo'n 65 miljoen euro. Dit geld wordt met een aantrekkelijke rente en in maatwerk uitgeleend vanuit een revolverend fonds. Dat betekent dat aflossingen direct weer kunnen worden ingezet voor nieuwe financieringen. In principe wordt daarbij een aflossingstermijn van tien jaar gehanteerd, maar bij grond kan dat ook langer zijn. Bij grote projecten kan het Groenfonds fungeren als bank. Het geld komt dan van de kapitaalmarkt en het fonds financiert dan bijvoorbeeld samen met de bank van de boer.

Weer

 • Maandag
  6° / -3°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 3°
  10 %
Meer weer