Annie Schreijer bepleit investeringsfonds landbouw

Boeren en tuinders hebben een nieuw investeringsfonds nodig, nu banken minder dreigen uit te lenen. 'Landbouw is een cruciale sector voor onze economie en voedselzekerheid. De sector staat onder druk en heeft volop financiering nodig' aldus Annie Schreijer-Pierik.

De CDA-Europarlementariër deed haar voorstel in Rotterdam bij de officiële verscheping van de eerste container kalfsvlees voor de Verenigde Staten. 'De export van dit vlees is een succes. De verkoopprijzen in de sector herstellen iets, maar de kosten liggen nog veel hoger', zei ze tegen onder anderen EU-landbouwcommissaris Phil Hogan en staatssecretaris Martijn van Dam (EZ).

Kredietkraan verder dicht

Veel melkveehouders, varkenshouders en grote verwerkers hebben in toenemende mate problemen met de banken. Een oorzaak is dat financiële instellingen kampen met nieuwe regels (zogeheten Basel 4-normen). Die bepalen dat banken zelf meer kapitaalreserves moeten aanhouden. De kredietkraan gaat dan verder dicht.

'Dat kan de sector nu niet hebben', zei Schreijer-Pierik. 'Overheid en bedrijfsleven moet overwegen zelf een fonds op te stellen voor de agrarische sector. Denk bijvoorbeeld aan de 500 miljard euro in het Europees Fonds voor Structurele Investeringen. Een deel daarvan kan toch naar de landbouw?'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer