EP%3A+beleid+dierenwelzijn+doorzetten
Nieuws
© Yvonne hurkens

EP: beleid dierenwelzijn doorzetten

De huidige Europese dierenwelzijnsstrategie wordt als het aan het Europees Parlement (EP) ligt met nog eens vier jaar verlengd.

Het Europees Parlement besloot deze week in Straatsburg een resolutie op te stellen waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen om de huidige dierenwelzijnsstrategie te verlengen.

Annie Schreijer-Pierik (CDA) vindt dat een verlenging van de EU-dierenwelzijnsstrategie niet mag leiden tot strengere eisen voor Nederlandse veehouders. 'Onze boeren hebben de afgelopen jaren al forse geïnvesteerd om aan de huidige nationale eisen te voldoen.'

Kostprijs

Door de investeringen is de Nederlandse kostprijs volgens Schreijer-Pierik flink opgelopen. Nationale koppen bovenop Europees beleid staan volgens haar maar al te vaak gelijk aan een verplichte verhoging van dierenwelzijnsnormen waardoor de kostprijs snel stijgt.

Dit terwijl de positie van de boer in de keten verzwakt is, stelt de Europarlementariër. 'De opbrengstprijs voor de boer is dan ook niet met de enorme dierenwelzijnsinvesteringen meegestegen.'

Gelijk speelveld

Schreijer-Pierik vindt dat de Europese Commissie nu eerst echt werk moet maken van een gelijk speelveld. 'Nederland loopt samen met Denemarken gigantisch ver op de troepen vooruit als het gaat om nationale eisen voor dierenwelzijn en dat heeft grote gevolgen voor de concurrentiepositie van onze boeren.'

Met collega-Europarlementsleden van haar Christendemocratische fractie heeft Schreijer-Pierik dan ook van de Europese Commissie geëist om de reeds gedane inspanningen van de landbouw op het gebied van dierenwelzijn te erkennen en mee te wegen.

Dierenleed

De Partij voor de Dieren stelt dat met de verlenging van de dierenwelzijnsstrategie bestaande dierenwelzijnsregels beter moeten worden gehandhaafd. Europa moet vaker ingrijpen als er sprake is van dierenleed.

'Een meerderheid van het parlement is het met ons eens dat er een compleet en samenhangend plan van aanpak voor dierenwelzijn moet komen. Dit is een grote stimulans voor iedereen die zich inzet voor de bescherming van dieren in Europa', vindt PvdD-Europarlementariër Anja Hazekamp.

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer