'Decembertelling varkens van de zotte'

LTO Varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) zijn verbaasd en boos dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) varkenshouders, op straffe van een boete, gaat verplichten deel te nemen aan de Decembertelling Varkensstapel.

%27Decembertelling+varkens+van+de+zotte%27
© Pixabay

Het CBS stelt deelname verplicht omdat steeds minder boeren respons geven op enquêtes. NVV en LTO Varkenshouderij vinden verplichte deelname onzin en contraproductief: ‘Varkenshouders zijn elk voorjaar verplicht hun gegevens via de Gecombineerde Opgave aan het RVO door te geven. CBS kan deze cijfers, zoals het altijd doet, daar opvragen.’

Overbodig

Het is volgens beide organisaties volstrekt overbodig om varkenshouders ook nog eens verplicht op te zadelen met deze decembertelling.

‘Dit kost onze varkenshouders onnodig tijd en daarmee geld. Dat er een boete van maximaal 1.500 euro boven het hoofd van de varkenshouders hangt, als zij niet meedoen, is helemaal van de zotte. Als CBS meer respons wil, zou het beter kunnen werken met een beloning voor deelname in plaats van te dreigen met straf’, zeggen voorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij en NVV-voorzitter Ingrid Jansen.

Nederlandse varkenshouders worden aan alle kanten opgezadeld met regels en wetten, die kostprijsverhogend werken. ‘Wij zitten niet te wachten op nóg meer dwingende regels van bovenaf, die de varkenshouders nog verder op kosten jagen. Zeker niet als de toegevoegde waarde ervan volkomen duister is’, aldus Jansen en Douma.

‘Het kabinet belooft ondernemers keer op keer vermindering van de administratieve lastendruk. Een verplichte deelname aan de CBS-enquête past daar in onze ogen niet in.’ LTO Varkenshouderij en NVV willen hierover op korte termijn in gesprek met het CBS.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer