Plattelandsgemeente+krimpt+en+vergrijst+verder
Nieuws
© Mike Schellart

Plattelandsgemeente krimpt en vergrijst verder

De bevolking van de vier grote steden blijft de komende decennia sterk groeien, terwijl veel kleinere gemeenten op het platteland verder krimpen en vergrijzen.

Die verwachting staat in de Regionale bevolkings- en huishoudensprognose 2016 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook voor de meeste middelgrote gemeenten wordt een stijging van het inwonertal voorzien. Vrijwel overal zal het aantal huishoudens toenemen.

Grote gemeenten

De Nederlandse bevolking groeit met bijna 950.000 tussen 2015 en 2030. Bijna drie kwart daarvan vindt plaats in de grotere gemeenten met 100.000 of meer inwoners erbij. De grootste groei wordt verwacht voor de vier grote steden, die in 2030 gemiddeld 15 procent meer inwoners dan in 2015 tellen. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, zijn samen goed voor een derde van de Nederlandse bevolkingsgroei per saldo tot 2030.

In het westen van Nederland zijn er diverse andere sterke groeiers zoals Almere, Haarlem, Haarlemmermeer en Amersfoort. Hier groeien ook diverse buurgemeenten van de grote steden sterk, zoals Diemen bij Amsterdam en Rijswijk bij Den Haag.

In het zuiden van Nederland wordt de groei getrokken door de Brabantse steden Tilburg, Eindhoven, Den Bosch en Breda. In het oosten van Nederland blijft het inwonertal van Zwolle, Arnhem, Nijmegen en Ede sterk groeien. In het noorden kennen Groningen en Leeuwarden een beduidende groei.

Buitengebied

Kleinere gemeenten op het platteland en het buitengebied zien hun bevolkingsaantal dalen. Dit is onder meer het geval in Drenthe, Noordoost-Groningen, de Achterhoek, Noord-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen. In 2030 zal bijna een op de vijf kleine gemeenten minder inwoners tellen dan nu.

Daartegenover staan ook veel kleine gemeenten met een groeiende of stabiel blijvende bevolking. Verder naar de toekomst zal de bevolking van Nederland minder hard groeien, waardoor steeds meer kleinere gemeenten te maken krijgen met krimp.

Vergrijzing

Het aandeel 65-plussers ligt in de grote steden beduidend lager dan in de kleinere gemeenten. Dit verschil in vergrijzing neemt in de toekomst verder toe. Naar verwachting tellen de grote steden in 2030 gemiddeld 17 procent ouderen, tegenover 26 procent in de kleinere gemeenten.

In het begin van deze eeuw was de vergrijzing in zowel grote, middelgrote als kleinere gemeenten nog vrijwel gelijk, bijna 15 procent. Steden zijn en blijven relatief jong door de continue instroom van jongeren, die daar vaak blijven wonen als ze een partner vinden en kinderen krijgen. De kleinere gemeenten hebben juist te maken met een uitstroom van jongeren. Dit is het sterkst te zien in de regio’s buiten de Randstad.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 8°
  10 %
 • Maandag
  27° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  0 %
Meer weer