De+Wolden+voor+agrarisch+zonnepark
Nieuws
© Dick van Doorn

De Wolden voor agrarisch zonnepark

Gemeente De Wolden wil de vestiging van zonneparken op landbouwgrond toestaan. Dat blijkt uit de gemeentelijke notitie Alternatieve Energiebronnen.

Als het beleid door de gemeenteraad wordt overgenomen, gaat dit in tegen de LTO-richtlijn dat vestiging van zonneparken op landbouwgrond alleen als uiterste redmiddel in beeld komt. De Wolden heeft wel een voorkeur voor plaatsing in bijvoorbeeld onbenutte hoeken van verkeerspleinen of bedrijventerreinen.

Voorwaarden

Wetlhouder Jan ten Kate zegt dat het beleidsvoornemen er is gekomen in samenspraak met de bevolking, in dit geval een afvaardiging van dorpsbelangen en ook LTO Noord. 'We hanteren dan wel een aantal voorwaarden; over de inpassing in het landschap en een maximale omvang van 2 hectare.

'Bovendien kan een zonnepark er alleen komen als de stroom direct ten goede komt aan de bewoners in de omgeving.' Dat moet dan via een energiecollectief die werkt voor een vooraf afgebakend postcodegebied.

Loslaten

Ten Kate: 'Als het dorp het er over eens is dat ergens een zonnepark kan komen, wie zijn wij dan om dat tegen te houden? Het is een kwestie van loslaten en vertrouwen. Daar moet je dus gewoon iets voor regelen. Je produceert dan ook niet voor de wereldmarkt, de energie wordt lokaal gebruikt.'

De Wolden gaat ook kleinere windmolens vergunnen met een ashoogte tot 15 meter. Deze kunnen bij uitzondering ook buiten het agrarisch bouwblok worden geplaatst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  20 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
Meer weer