Terugkoelmethode chrysant beïnvloedt vaasleven amper

De manier waarop een teler troschrysanten terugkoelt, is amper tot niet van invloed op het vaasleven na een transportsimulatie. Dat blijkt uit onderzoek dat binnen het project GreenCHAINge is uitgevoerd.

In het onderzoek zijn verschillende technieken om chrysanten terug te koelen getest op hun effect op vochtverlies, bladkwaliteit en vaasleven. Bloemen werden gekoeld naar 2,5 en 10 graden Celsius middels een vacuüm koeler, een precoolwand en een gewone koelcel. Daarna ondergingen de bloemen een ketensimulatie.

De verschillende koeltechnieken en temperatuurverschillen resulteerden in lichte verschillen in gewichtsverlies, te zien als slappere bossen na transport in de doos. Er is geen verband gevonden tussen vochtverlies en het vaasleven. Per soort en herkomst van de zes partijen waren wel verschillen in vaasleven te zien, maar die waren niet afhankelijk van welke techniek is gebruikt om de chrysanten te koelen.

Totale temperatuursom

De proef toonde verder aan dat alle bloemen na de koelactie snel de ruimtetemperatuur aannemen. 'Een koelactie heeft alleen effect als de bloemen daarna ook gekoeld blijven en de totale temperatuursom laag blijft', aldus de onderzoekers. 'Dit is een belangrijk gegeven bij de inrichting van het koelproces op het bedrijf.'

Binnen het project GreenCHAINge wordt onderzocht hoe de kwaliteit van bloemen en planten, na het doorlopen van de keten, zo constant en voorspelbaar mogelijk blijft. LTO Glaskracht Nederland, de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten, Royal FloraHolland en Wageningen Food & Biobased Research werken samen in dit project. Aan de koelproeven met de chrysanten werkten Intergreen en Kiep Flowers mee.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer