Akkoord+over+afwikkeling+GR+Bergerden
Nieuws
© Vidiphoto

Akkoord over afwikkeling GR Bergerden

Er is overeenstemming bereikt over de afwikkeling van de opheffing van de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Bergerden. Gemeente Lingewaard organiseert de afwikkeling, gemeente Nijmegen betaalt de helft van het berekende resultaat. Uiterlijk 1 januari 2018 moet de afwikkeling zijn voltooid.

Gemeenten Nijmegen en Lingewaard hebben de afgelopen 16 jaar in een gemeenschappelijke regeling samen geïnvesteerd in de ontwikkeling van het tuinbouwgebied Bergerden.

Er is veel bereikt. De infrastructuur is geschikt gemaakt voor grootschalige tuinbouw. Veel tuinders hebben zich in het gebied gevestigd. Tegelijkertijd zijn de omstandigheden waarbinnen de intergemeentelijke samenwerking vorm heeft gekregen als gevolg van de economische crisis sterk veranderd.

Daarnaast is met de ontwikkeling van de Waalsprong het inhoudelijke belang voor gemeente Nijmegen van Bergerden als opvanglocatie voor te verplaatsen glastuinbouwbedrijven weggevallen.

NEXTgarden

Tegelijkertijd zijn er ook kansen voor de toekomstige ontwikkeling van het tuinbouwgebied. De gemeente Lingewaard, Greenport Gelderland en de provincie willen Bergerden, het agro­bedrijventerrein Agropark en het herstructureringsgebied Huissen Angeren stap voor stap onder de noemer NEXTgarden in één tuinbouwgebied onderbrengen.

De ambitie is om tot het eerste klimaatneutrale tuinbouwgebied van Nederland te komen. Er wordt ingezet op één agrocluster van 700 hectare, dat zich richt op drie speerpunten: een duurzame energiemix, innovatie en start-ups en de Euregio Rhein-Waal.

Akkoord

In het dagelijks bestuur van GR Bergerden is in goed overleg overeenstemming bereikt over de voorwaarden voor opheffing van de gemeenschappelijke regeling. Uitgangspunt is dat gemeente Lingewaard de tuinbouwontwikkeling van Bergerden onder de paraplu van NEXTgarden voorzet.

Nijmegen betaalt de helft van het liquidatiesaldo, afgerond 13,5 miljoen euro, van de grondexploitatie en de risico's. Deze overeenstemming dient als basis voor besluitvorming in beide gemeenteraden over de opheffing van de gemeenschappelijke regeling.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  7° / 0°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  7° / 5°
  80 %
Meer weer