%27Samen+optrekken+biedt+kansen%27
Reportage
© Vidiphoto

'Samen optrekken biedt kansen'

Kwekerij Harry Beijer in Bemmel maakt roerige jaren door. Sinds twee jaar geleden een grote klant wegviel, zoekt de ondernemer naar nieuwe product-marktcombinaties. Hij investeert in nieuwe klanten en trekt samen op met collega's.

Sinds 2003 exploiteren Harry Beijer en zijn vrouw Margit een glastuinbouwbedrijf in tuinbouwgebied Bergerden tussen Arnhem en Nijmegen. Daarvoor tuinde Beijer op het ouderlijk bedrijf in Huissen. In maatschap met Harry schakelden ze over van paprika's op terrasplanten. 'Een keuze om tot een hoger rendement per vierkante meter te komen. Met 8.500 vierkante meter was het bedrijf in Huissen aan de krappe kant', vertelt Beijer.

Toen in de jaren negentig de plannen voor tuinbouwgebied Bergerden vorm kregen, oriënteerde de ondernemer zich op een bedrijfsverplaatsing. 'Naast ruimte voor bedrijfsontwikkeling zou vestiging in Bergerden ons voordeel bieden vanwege centrale opwekking van elektriciteit en warmte, en de distributie van gietwater in het gebied.'

Duitse markt

In 2000 hakte Beijer de knoop door en kocht grond in Bergerden. In 2003 ging de nieuwe kwekerij met een teeltoppervlak van 1,3 hectare van start. De eerste tien jaar liep het prima met de afzet van terrasplanten. De planten van de Gelderse glastuinder kwamen vooral terecht op de Duitse markt. Onder invloed van de groeiende vraag naar zijn producten breidde hij in twee stappen zijn kassen uit tot een teeltoppervlak van 2,5 hectare.

In 2014 ging het mis. Een van de eindafnemers, een grote Duitse bouwmarkt, ging failliet. Daarmee viel in één klap een groot deel van de afzet weg.

Bovenkant markt

Toen Beijer op zoek moest naar nieuwe afnemers, merkte hij dat er veel aanbod is op de markt voor terrasplanten. Inmiddels werkt hij nauw samen met een Duitse handelspartner. De partners proberen de planten van Beijer aan de bovenkant van de markt te verkopen. 'Dat wil zeggen: niet in discounters, maar onder meer bij bouwmarkten met een tuincentrum.'

Naast terrasplanten heeft Beijer sinds kort snackgroenten. Dat zijn potplanten waaraan bijvoorbeeld tomaten of aubergines groeien. 'In Duitsland is dat een hype. Daar proberen we op mee te liften.'

KANplant

Beijer doet ook mee aan samenwerkingsverband KANplant. Daarin werken twaalf kwekers in de regio Arnhem-Nijmegen samen aan de afzet van hun producten.

De ondernemer besteedt veel tijd aan contacten met klanten. 'De daadwerkelijke teelt is voor mij een klein deel van het werk geworden.'

Veiling

De kweker Beijer is nog niet tevreden over zijn afzet. 'We zetten momenteel nog ongeveer 60 procent van onze productie af via de veiling. Ik hoop dat terug te kunnen brengen tot 30 procent. Niet minder, want de veiling is en blijft een mooie etalage voor onze producten. Ook is de veiling geschikt om kleine klanten zoals bloemisten te kunnen beleveren. De veiling stimuleert mij bovendien als kweker om een breed assortiment te houden.'

Vanaf de start is de tuinder Beijer nauw betrokken bij de collectieve energievoorziening in het tuinbouwgebied Bergerden. Het energiebedrijf van de tuinders, genaamd Energiecoöperatie Greenhouse Energy, beschikt over zeven WKK-installaties die samen goed zijn voor 20 megawatt aan elektriciteit.

Productie volgen

Beijer houdt ze vanaf zijn bedrijf in de gaten. Op zijn computerscherm volgt hij van uur tot uur de productie van elektriciteit en warmte.

'Met de geproduceerde elektriciteit kunnen we veertigduizend huishoudens van stroom voorzien. De warmte benutten we in onze kassen en ook nog eens 60 procent van de geproduceerde CO2.'

Energieneutraal

De doelstelling van de energiecoöperatie is om Bergerden energieneutraal te maken. De tuinders overwegen het plaatsen van zonnepanelen boven het gietwaterbassin en verkennen de mogelijkheden om in windmolens te investeren.

'Verder zien we ook mogelijkheden om Bergerden aan te sluiten op het regionale warmtenet. Als we gebruik kunnen maken van restwarmte van de vuilverbrandingsinstallatie in de regio en misschien ook van de nieuwe fabriek die Heinz gaat bouwen, dan kan dat enorm veel gas besparen.'

Tijd niet mee

Beijer vindt het jammer dat de toestroom van tuinders naar Bergerden de afgelopen vijftien jaar veel kleiner was dan de oorspronkelijke verwachtingen. 'Het gebied had de tijd niet mee. Ik heb goede hoop dat de komende jaren meer tuinbouwondernemers zich hier willen vestigen', zegt hij.

'Zelf vind ik het geen ramp dat gemeente Nijmegen zich terugtrekt uit het samenwerkingsverband met gemeente Lingewaard rond ons tuinbouwcluster. Lingewaard heeft van oudsher meer gevoel voor tuinbouw. Een belangrijke randvoorwaarde voor de komst van meer tuinders is een marktconforme grondprijs. Daar moet de gemeente rekening mee houden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  7° / 0°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  7° / 5°
  80 %
Meer weer