Usutu-virus treft merels en uilen

Het Usutu-virus is recent voor het eerst vastgesteld in Nederland. Het virus is zowel bij gehouden laplanduilen als bij wilde, dode en levende, merels vastgesteld.

Usutu%2Dvirus+treft+merels+en+uilen
© margriet montizaan/dwhc

Dit melden verschillende onderzoeksorganisaties, waaronder het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) en Erasmus MC. Het Usutuvirus is een vogelvirus dat al geruime tijd voorkomt in Europa.

Het virus veroorzaakt sterfte bij zangvogels en uilen. Het virus wordt door steekmuggen, voornamelijk uit het geslacht Culex, overgedragen. In zeer uitzonderlijke gevallen raken ook mensen besmet.

Ruim 40 meldingen

Sinds augustus zijn bij het DWHC meer dan 40 meldingen binnengekomen van sterfte onder merels in Nederland. Deze verhoogde sterfte is met name waargenomen in enkele gebieden in Noord-Brabant, Gelderland en Limburg.

Ook zijn gehouden laplanduilen gestorven, waarvan een aantal vogels bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht zijn onderzocht. Monsters van zowel de merels als de laplanduilen zijn naar het Erasmus MC gestuurd voor onderzoek naar Usutuvirus

Verhoogde sterfte

Het is bekend dat dit virus verhoogde sterfte bij deze vogels kan veroorzaken. Bovendien is onlangs in Noordrijn-Westfalen, aan de grens met Nederland, het Usutuvirus vastgesteld. In België is ook een verhoogde sterfte onder merels gemeld.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer