GD doet dit jaar niet extra of ander onderzoek

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer doet in 2016 niet meer of ander onderzoek naar dieren dan in de jaren daarvoor. Dat zegt de woordvoerder van GD.

Voor 2016 kreeg de GD vergunning bij de Centrale Commissie Dierproeven (CCD) voor 20.848 dieren. De Stentor greep dat gegeven aantal maandag aan voor een bericht dat werd gepubliceerd onder de kop 'Veel meer proeven met boerderijdieren in Deventer'. In het stuk wordt een vergelijk getrokken met het aantal dieren dat de GD in 2015 gebruikte: 7929.

Vergunningaanvragen

De GD betreurt de publicatie omdat een vergelijking tussen beide cijfers mank gaat. Voor elk onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van dieren moet in Nederland een vergunning worden aangevraagd. De aanvraag gebeurt op basis van een schatting van het aantal dieren dat men denkt nodig te hebben voor het betreffende onderzoek.

'De aanvraag is een reëele aanname, maar soms gaan onderzoeken niet door. Bovendien hebben veel onderzoeken een looptijd van 5 jaar. De voor die periode benodigde dieren worden in een keer aangevraagd', geeft GD in een reactie aan. Uit cijfers van de Centrale Commissie Dierproeven (CCD) blijkt bijvoorbeeld dat 84 procent van de aanvragen betrekking heeft op 5 jaar.

De GD heeft de aanvragen nodig voor al het onderzoek dat ze doet. GD: 'Ook wanneer je bijvoorbeeld voor wetenschappelijk onderzoek een bloedmonster neemt, geldt het betreffende dier al als proefdier',

Verbeteren gezondheid

'Al het onderzoek dat wij doen is gericht op het verbeteren van de gezondheid van dieren', aldus de GD. Veel van de dieren waarna GD onderzoek doet, staan op boerderijen. Ook de controledieren worden in de vergunningaanvraag meegenomen. Een deel van onderzoeksdieren zit in een productiecyclus en gaan naar afloop naar de slachterij.

In 2015 gebruikte GD 7929 dieren voor onderzoek. Uit cijfers van de CCD blijkt dat in 2015 in totaal in Nederland 872.336 aanvragen zijn vergund. Daarvan betrof 74.877 varkens, 16.117 runderen, 10.410 schapen, 145.420 kippen.

Toetsen op 3 V's

De Centrale Commissie Dierproeven (CCD) werd twee jaar geleden in het leven geroepen voor het verlenen van vergunningen. Daarvoor gebeurde dat decentraal. CCD toets aanvragen voor dierproeven op basis van drie V's: vervangen, verminderen en verfijnen.

CCD toetst of proeven kunnen worden vervangen door proefdiervrije methoden. Gaat uit van een zo klein mogelijk aantal dieren voor het behalen van statistisch en wetenschappelijk relevante resultaten en kijkt of de proef technisch zorgvuldig wordt uitgevoerd. Daarnaast maakt CCD een ethische afweging.

De NVWA houdt toezicht op het daadwerkelijke aantal proefdieren dat jaarlijks is gebruikt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer