Innovatieve boer baalt van wantrouwend kabinet

Boeren en tuinders willen verduurzamen en innoveren, maar zijn absoluut niet te spreken over het kabinetsbeleid. Ze vinden massaal dat de overheid de agrarische sector als belangrijke economische peiler verwaarloost.

Innovatieve+boer+baalt+van+wantrouwend+kabinet
© Ruud Ploeg

92 procent van de LTO-leden is van mening dat het kabinet de economische kracht van de agrarische sector niet versterkt. Een doorn in het oog is het ongelijke speelveld door strengere Nederlandse regelgeving en kosten die hieruit voortkomen. 89 procent stoort zich daaraan, blijkt uit een enquête van LTO in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen.

Denk echter niet dat boeren en tuinders niet vooruit willen. LTO-leden geven massaal aan te willen verduurzamen en daar ook geld in te investeren. In die zin zit er weinig licht tussen de visie op verduurzaming van kabinet en veel boeren.

Extra inspanningen

Een grote meerderheid is bereid om extra inspanningen te doen in efficiëntere productie, beperking van de milieubelasting en welzijn van mens en dier. Driekwart ziet kansen om daarin op het eigen bedrijf stappen te zetten. Een meerderheid vraagt om een faciliterende rol van de overheid.

Wat vooral blijkt uit de feedback van leden, is dat het kabinet onvoldoende naast de boer en tuinder staat. Dat gevoel leeft breed in de sector. Het is te vaak afstraffen en zaken dicht regelen, met hoge kosten tot gevolg, terwijl de overheid niet thuis geeft in beleid om de positie van voedselproducenten in de keten te versterken. Uit het beleid spreekt weinig vertrouwen.

Verkiezingsstrijd

De verkiezingsstrijd barst los. Boeren en tuinders zoeken partijen die bereid zijn om naast agrarische ondernemers te staan en met hen te werken aan een betere economische en ecologische positie. Boeren en tuinders willen leveren, de politiek ook?

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer