Boerendroom loopt op nachtmerrie uit

Hard werken, te weinig krijgen. Gedesillusioneerd na jaren bikkelen tot de conclusie komen dat het boerenbestaan voor deze familie een heilloze weg is geworden. De offers van het harde werk zijn het niet langer waard.

Boerendroom+loopt+op+nachtmerrie+uit
© Ruud Ploeg

Herman en José Bongen uit het Gelderse Heelweg kregen deze week onverwachts het podium op radio, tv, kranten en internet, nadat voormalig landbouwjournaliste José haar emotionele relaas deelde via de sociale media. Meer dan een miljoen Nederlanders hoorden, bekeken of lazen de hartenkreet van dit boerengezin.

Het verhaal van de familie Bongen staat niet op zichzelf. Het staat symbool voor agrarische gezinnen die als prijsnemer soms jarenlang ver onder kostprijs opereren, terwijl ze hun zaakjes verder prima op orde hebben. Of dat nu melk, vlees, appels, graan, bomen of iets anders betreft.

Kritiek

De melkveehouders kregen ook kritiek. Alsof ze waren vergeten dat de melkprijs twee jaar geleden nog hoog was. José ontving tevens vinnige reacties van collega-boeren. Dit paar zou niet moeten piepen, de schuld bij zichzelf moeten zoeken, of door de zure appel heen moeten bijten.

Tegenover die kleine groep azijnpissers staat een veel grotere groep boeren en tuinders die op een bepaalde manier blij is dat dit verhaal een groot podium krijgt. Het lot van veel agrarische gezinnen die hun boerendroom op een nachtmerrie of teleurstelling zien uitlopen, krijgt een gezicht.

Illussie

De familie Bongen heeft niet de illusie dat dit het tij keert voor henzelf of andere bedrijven. Toch is het goed dat dit verhaal in de spotlights is geplaatst. Het zet gewone Nederlanders en agrarische beleidsmakers tot denken aan over de positie van boeren in de voedselketen, en dat kan nooit kwaad.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer