Pluimveehouder John Grutters aan de wijn

Pluimveehouder John Grutters uit Groesbeek ontwikkelde samen met zijn vrouw Virginie een serieuze tak wijnteelt op hun bedrijf. Verbreding is niet alleen goed voor het bedrijf, maar ook voor onszelf.'

Pluimveehouder+John+Grutters+aan+de+wijn
© Benno Neeleman

Grutters beleeft een rare zomer. Want op 23 juni sloeg de bliksem in bij een van zijn drie pluimveestallen. Die brandde helemaal af. De hele zomer is hij druk bezig met de afwikkeling daarvan én met de toekomst. De pluimveehouder vertelt het op het terras op zijn erf, naast het schuurtje dat nu ingericht is als wijnwinkel. Vroeger stonden daarin varkens en kippen.

Pluimveehouderij is nog steeds de hoofdtak. Grutters is opfokker. Hij brengt eendagskuikens groot tot jonge leghennen. In totaal negentigduizend dieren in drie stallen. Na de brand zijn er nog vijftigduizend over.

Eer van je werk

De Groesbekenaar houdt van zijn vak. 'Het is mooi om een klein kuikentje te laten groeien tot een leghen die er goed uitziet en precies op het juiste gewicht is. Dan heb je eer van je werk.' Maar hij vindt het ook leuk om naast het pluimvee druiven te telen en wijn te verkopen. 'Afwisseling is prettig. Met onze wijnactiviteiten zie je veel mensen van allerlei pluimage. Dat is zeer waardevol, niet alleen voor het bedrijf, maar ook voor onszelf.'

Grutters en zijn vrouw Virginie startten met wijnbouw in 2006. Hij leerde wijn drinken bij zijn schoonfamilie, die vroeger in de wijnhandel zat en zocht naar een tweede tak naast de kippen. Een studiereis van de Rabobank met vijf collega's naar wijngebied Pfalz gaf het laatste zetje om de stap echt te zetten.

Rode en witte wijn

In 2006 plantte de ondernemer op 0,8 hectare de eerste tweeduizend druivenstruiken van twee rode rassen. Eén soort rooide hij weer na vier jaar. De wijn ervan was lekker, maar het ras was lastig te telen. De Regent bleef staan en een Cabernetsoort kwam erbij. Daarvan maakt Grutters witte wijn. Daarnaast staat er nu ook witte rassen: Johanniter en Helios.

Het begin was moeilijk. De eerste pluk was te vroeg, waardoor de kwaliteit matig was. Maar het jaar daarop ging het goed. Grutters stuurde zijn wijnen in voor een belangrijke wijnprijs in Berlijn. Hij won daar gelijk een gouden en een zilveren medaille. 'Zo'n 90 procent van de kwaliteit van de wijn wordt in de wijngaard gemaakt', legt hij uit. 'Van een slechte druif kun je geen goede wijn maken.'

4.500 druivenplanten

Inmiddels staan in de wijngaard 4.500 druivenplanten op 1,5 hectare. Het laatst aangeplante deel is nog niet in productie. Het duurt twee jaar voordat er een volwassen oogst is te plukken. De eerste oogst, in het tweede jaar, is nog geen 15 procent van een gewone oogst. Van één plant komt maximaal 1 liter wijn. Vorig jaar bottelde de ondernemer 2.800 liter. Als de hele wijngaard is volgroeid, kan hij 4.500 liter bottelen.

Grutters verkoopt bijna al zijn wijn in de eigen winkel. 'Als bezoekers hier komen, proeven ze de mediterrane sfeer. Ze kunnen een rondleiding boeken door de wijngaard en verschillende wijnen proeven. Dan heeft de wijn voor hen een meerwaarde gekregen en daarom kopen ze hier een fles.'

Wijnprogramma

Bezoekers betalen 9,95 euro voor zo'n wijnprogramma, dat Virginie Grutters vol passie leidt. Vooral verenigingen en families willen dat meemaken. Het wijnprogramma loopt als een trein, vooral in de voorzomer en vanaf half augustus, als de druiven gaan afrijpen. Het terras op het erf is van mei tot oktober elke zaterdag en zondag open voor wijn en andere versnaperingen, zoals koffie met zelfgebakken taart.

Er komen best veel mensen', constateert Grutters. Dat komt ook omdat Wijngaard De Plack een van de weinige wijngaarden in Groesbeek is waar dagjesmensen op het terras wijn kunnen proeven en die op een geschikte locatie zit. Het echtpaar biedt recreanten ook andere activiteiten, zoals klootschieten, een workshop wijnkist schilderen, step- en fietsverhuur en wandelroutes.

Wijndorp

Grutters begon in 2006 tegelijk met vijf collega's met wijnbouw. De omgeving van Groesbeek blijkt heel geschikt te zijn voor druiventeelt voor de wijn. Druivenplanten gedijen goed op de rijke lössgrond.

Maar wijnteelt in Nederland zou niet mogelijk zijn zonder de sterke vooruitgang die er is geweest van rassen voor noordelijke teeltgebieden. Druiven van de klassieke rassen rijpen hier onvoldoende af. De nieuwe rassen zijn tien dagen eerder rijp. Dat is net vroeg genoeg voor het Nederlandse klimaat. Bovendien zijn de nieuwere rassen resistent tegen de schimmel meeldauw.

Samenwerking

Grutters en zijn vijf collega-wijnbouwers werken regelmatig samen, eerst vooral op teelttechnisch gebied, maar ook steeds meer om de wijnregio Groesbeek te promoten. Zoals met de Nederlandse Wijnfeesten Groesbeek. Dat doen ze in de overtuiging dat ze daar alle zes baat bij hebben.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    16° / 6°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    10 %
  • Zondag
    18° / 9°
    20 %
Meer weer