Duitsland nummer 1 bij bolchrysant

Duitsland is de grootste producent van najaarsbolchrysanten in Europa, blijkt uit een marktverkenning van Royal FloraHolland.

Duitsland+nummer+1+bij+bolchrysant
© vidiphoto

De bondsrepubliek produceert op jaarbasis zo'n 9 miljoen stuks, die vooral op de thuismarkt worden afgezet. De bolchrysant is een favoriete terras- en balkonplant bij Duitse consumenten.
De Duitse productie gaat veelal via de Duitse afzetorganisatie Landgard de markt op. Maar weinig in Duitsland geteelde bolchrysanten vinden via FloraHolland hun weg naar de consument, zegt Piet Alsemgeest, productmanager balkon en terrasplanten, bolchrysanten en poinsettia bij de bloemenveiling.

Nederland volgt Duitsland op de voet als het gaat om de productie van najaarsbolchrysanten. De productie in Nederland ligt op zo'n 8 miljoen stuks per jaar. Het leeuwendeel daarvan wordt in Nederland en Duitsland verkocht.
De export verschuift langzamerhand ook naar andere bestemmingen dan Duitsland. Dat heeft te maken met de afzetontwikkeling: het aandeel van bouwmarkten en tuincentra is gegroeid. Die vragen een schoon en stabieler product en planmatige belevering. Om aan deze eisen te kunnen voldoen is de teelt van bolchrysanten de laatste jaren verschoven van buiten naar binnen, in de kas.

De afzetverschuivingen hebben ook tot gevolg dat de najaarsbolchrysant steeds meer als 'kiloknaller' wordt gebruikt, legt Alsemgeest uit. De totale teelt van najaarsbolchrysanten in Europa ligt op ongeveer 35 miljoen stuks.
De markt voor terras- en balkonplanten groeit snel de laatste jaren. Exacte cijfers hierover zijn niet bekend.

Inventarisatie

Op verzoek van balkon- en terrasplantenkwekers heeft FloraHolland de Europese productie in kaart gebracht. Het betreft balkon- en terrasplanten met een potmaat van 14 centimeter en groter. Daaronder vallen de traditionele kuipplanten en mediterrane planten. De belangrijkste planten in deze groep zijn naast het bekende assortiment kuipplanten, bolchrysanten, perkgoed, mandevilla, citrofortunella, bougainvillea, nerium oleander en olea europea.

Nederland is een van de belangrijkste producenten voor balkon- en terrasplanten, toont de inventarisatie aan. Andere grote productielanden zijn Italië, Duitsland en Spanje. 'Kenmerkend voor de Nederlandse productie is een goede kwaliteit en professionele teelt', concludeert FloraHolland.

De productie in Zuid-Europa vindt eveneens zijn weg over heel Europa en is concurrerend met de Nederlandse teelt, die zich naast bolchrysanten in hoofdzaak op het traditionele assortiment kuipplanten en mandevilla richt. De laatstgenoemde plant is aan een opmars bezig. De Europese teelt omvat ongeveer 20 miljoen stuks van potmaat 14 en groter.

'De markt van mandevilla stijgt dit jaar 10 procent', vertelt Alsemgeest. Mandevilla is populair vanwege kleuren en verschijningsvormen. Ook kan de plant goed tegen klimatologische veranderingen en bloeit ze van eind maart tot en met november.

Uit onderzoek van mooiwatplantendoen.nl, onderdeel van Bloemenbureau Holland, dit jaar onder Nederlandse consumenten, blijkt dat de mandevilla een van de meest favoriete terras- en kuipplanten is. De terras- en balkonbezitter heeft een sterke voorkeur voor bloeiende planten. Groene planten volgen daarna in populariteit.

Kruiden en fruitboompjes zijn nog minder in zwang, maar winnen snel terrein. Eén op de twintig mensen zegt geen planten te willen hebben op het terras of balkon.

Verticaal tuinieren

Het onderzoek toont ook aan dat Nederlanders 'verticaal tuinieren', een trend die ook in het buitenland zichtbaar is. Aan schuttingen, relingen of muren worden planten gehangen. Zo creëren consumenten een groene omgeving zonder dat dit ten koste gaat van bijvoorbeeld zit- of bewegingsruimte.

Over wat de Europese consument gemiddeld aan terras- en balkonplanten uitgeeft zijn geen cijfers voorhanden. Wel Nederlandse: ruim de helft van de mensen met een balkon of terras besteedt jaarlijks tussen 10 en 50 euro aan deze planten. Zo'n 38 procent geeft tussen 50 en 250 euro uit.

Voor hun inkopen gaan de terras- en balkonbezitters vooral naar tuincentra, supermarkten en bouwmarkten. Op internet wordt nauwelijks gekocht, toont het onderzoek onder ruim 1.330 Nederlandse consumenten aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  0 %
 • Zondag
  32° / 18°
  10 %
 • Maandag
  28° / 20°
  55 %
Meer weer