John Deere komt met nieuwe 5R-serie

Trekkerfabrikant John Deere presenteerde onlangs in het Duitse Bruchsal het nieuws voor seizoen 2017. De nieuwe 5R-trekkerserie sprong het meest in het oog.

John+Deere+komt+met+nieuwe+5R%2Dserie
© Landbouwmechanisatie

De nieuwe 5R-serie telt vier modellen met vermogens van 66 tot 92 kw (90 tot 125 pk) die in de Amerikaanse Augusta-fabriek in Grovetown in de staat Georgia in elkaar worden geschroefd.

Aan de buitenkant vallen vooral de aflopende neus van de motorkap en het grote dakvenster (optie) op. Beide dragen bij aan een goed zicht op de voorlader en de trekker lijkt dan ook vooral geschikt voor het voorladerwerk.

Transmissie

De trekker kan geleverd worden met drie transmissievarianten. Het instapmodel heeft de bekende CommandQuad-bak met 16 versnellingen voor- en achteruit. De iets luxere variant heeft dezelfde versnellingsbak, maar dan uitgebreid met een hoop schakelautomatiek.

De derde variant is een volledige nieuwe CommandQuad8-bak, met 32 versnellingen voor- en 16 versnellingen achteruit. Deze bak heeft uiteraard ook automatische schakelfuncties. Daarnaast kun je met deze bak op topsnelheid rijden (40 km/h) bij een gereduceerd motortoerental van 1.760 toeren.

Sterkste wieltrekker

De 5R-serie was niet het enige trekkernieuws van de Duits-Amerikaanse machinefabrikant. John Deere heeft namelijk de 8R-trekkerserie naar boven toe uitgebreid met de 8400R. De trekker levert inclusief boost een maximummotorvermogen van 331 kW (450 pk).

John Deere benadrukt dat het hogere vermogen niet alleen een softwarematige aanpassing van het motormanagement is. Zo heeft de fabrikant onder meer de bovenkant van de zuigers van zescilinder aangepast, waardoor brandstof beter met de zuurstof wordt gemengd. Behalve tot meer vermogen leidt dat ook tot een 2 procent lager brandstofverbruik, claimt John Deere.

Om het hogere vermogen op de grond over te brengen, zijn ook steekassen van de trekker verzwaard. Bovendien kunnen de gebruikers daardoor meer wielgewichten monteren. In totaal kan de achteras met 3 ton aan extra gewicht worden verzwaard.

Sterkste wieltrekker

Ook liet John Deere de 8400R-zien, de sterkste conventionele wieltrekker die de fabrikant ooit heeft gebouwd. Met de 8400R evenaart John Deere het vermogen van het topmodel van Deutz-Fahr 11-serie (dat overigens nog alleen als prototype is getoond) en komt het wat vermogen betreft in de buurt van het topmodel van Fendt, de Vario 1050.

Opvallend verschil tussen de drie topmodellen is dat de Deutz-Fahr en de Fendt op de grootst leverbare trekkerband staan met een diameter van 2,35 meter. Op de 8400R past maximaal een band met een diameter van 2,15 meter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer