Chinese vraag geeft varkenshouder lucht

De Europese prijzen voor slachtvarkens stegen de eerste helft van 2016 fors door de grote vraag naar varkensvlees uit China. De Deense marktexpert Markus Fiebelkorn van de Danske Svineproducenter voert dat op als hoofdreden voor het huidige niveau van de biggenprijzen.

Fiebelkorn stelt ook zijn biggenprijsprognose voor de komende 12 maanden bij naar boven. Dat laat de marktexpert weten in het Duitse magazine TopAgrar. De biggenprijzen zullen later dit jaar weer dalen, maar door het China-effect minder sterk dan in 2015, aldus Fiebelkorn.

Meer Nederlandse biggen

Fiebelkorn ziet zich in zijn aanname gesterkt door nog een aantal ontwikkelingen, zoals de veranderende biggenmarkt waarop Denemarken marktaandeel verliest, terwijl de Duitse vraag naar biggen aanhoudend licht stijgt. In het eerste halfjaar van 2016 exporteerde Denemarken 100.000 biggen minder (2,9 procent) naar Duitsland dan in 2015. Tegelijkertijd groeide de export van Nederlandse biggen met 260.000 (13,5 procent).

De verklaring voor deze ontwikkeling ligt in Nederland, aldus TopAgrar. Volgens de Duitse koepelorganisatie ISN lag de Nederlandse vleesvarkenprijs het eerste halfjaar van 2016 gemiddeld 8 cent onder de Duitse notering. Voor Nederlandse vermeerderaars was het interessanter om biggen te exportern, dan om ze zelf te mesten. De afgelopen 12 weken lag de Nord-West biggenotering 3 euro boven die van Vion in Nederland.

Voor Nederlandse vermeerderaars is de Duitse markt verhoudingsgewijs aantrekkelijk op dit moment. De gang van zaken vergroot de competitie op de Duitse markt en zorgt ervoor dat Denemarken andere exportmarkten vindt, zoals bijvoorbeeld Polen (+340.000) en Italië (+150.000)

4 x D

In Duitsland zet de trend naar 4 x D versterkt door. Dat wekt vertrouwen bij de consument en bij buitenlandse afnemers die op zoek zijn naar betrouwbare producten uit het buitenland. Chineese consumenten zijn het vertrouwen in hun eigen varkensvlees kwijt. Dat rechtvaardigd de verwachting dat de vraag van China naar buitenlands varkensvlees groot blijft.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer