Samen+met+Chinezen+tomaten+telen
Nieuws
© Prominent

Samen met Chinezen tomaten telen

De Westlandse telersvereniging Prominent heeft vrijdag een alliantie gesloten met een Chinese delegatie uit de provincie Hainan. Samen met de Chinezen gaat Prominent ter plaatse tomaten telen.

De overeenkomst is een vervolg op de banden die Prominent de afgelopen twee jaar heeft opgebouwd met een investeerder en de overheid op het tropische eiland Hainan in de Zuid-Chinese zee.

De overeenkomst houdt in dat Prominent gaat delen in de exploitatie van de teelt in de kassen die investeerder Runda reeds heeft gebouwd op het eiland. Daarnaast brengt Prominent vooral kennis in.

Kwaliteitstomaten

'Het is ambitieus, maar we hopen in september al te starten met de eerste teelt', laat Ferdi van Elswijk van Prominent weten. Hij benadrukt dat de telersvereniging het zoekt in duurzame samenwerking en waakt voor het verkopen van kennis.

'We willen een wereldwijde tomatenspeler worden, daarvoor zijn joint-ventures nodig elders op de wereld. Zo kunnen we ook verre markten met kwaliteitstomaten beleveren.

Potentie

Op dit moment heeft Hainan Runda 20 hectare aan kassen, waarvan 7 hectare die voldoen aan de Nederlandse kwaliteitsstandaard. Daarnaast is er een distributiecentrum en een verwerkingslijn.

De potentie is echter veel groter, stelt Van Elswijk. Het land heeft een snelgroeiende middenklasse, maar tomaten van Nederlands kwaliteitsniveau zijn nauwelijks te koop, is zijn ervaring.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer