%27Schade+Russische+boycot+1+tot+1%2C5+miljard%27
Nieuws
© BNR/KLaas Johan Osinga

'Schade Russische boycot 1 tot 1,5 miljard'

De Russische boycot heeft de Nederlandse land- en tuinbouw op jaarbasis 1 tot anderhalf miljard euro aan omzet gekost. Na twee jaar worden nog steeds boeren en tuinders geraakt.

'Er ligt een politiek probleem en dat vraagt om een politieke oplossing. De gevolgen van dat politieke probleem worden nu afgewenteld op de schouders van boeren en tuinders en verwante bedrijven', zei Klaas Johan Osinga, LTO-adviseur Internationale Zaken, maandag in het programma ‘Zaken doen met’ van BNR-radio.

De boycot van agrarische producten raakt volgens hem min of meer op de achtergrond raakt, terwijl de schade ‘gewoon’ blijft doorlopen. Telers van groente en fruit hebben net als melkveehouders en de vleessector veel last van de Russische boycot van voedselproducten.

Export varkensvlees

De zoektocht naar andere afzetmarkten levert niettemin successen op, zoals de fors gestegen export van varkensvlees naar China. De Europese export van varkensvlees naar China is in de maanden januari tot en met mei met 106 procent gegroeid.

De export van peren naar China biedt hoop, maar maakt het verlies van de Russische markt niet goed. 'Het is veel te weinig om het verlies te compenseren', aldus Osinga.

'Daar komt bij dat ook andere EU-landen niet op de Russische markt terecht kunnen en dus kom je elkaar elders tegen. Dit verdringingseffect is moeilijk te becijferen, maar het komt er wel bovenop.'

Niet verslappen

Ook is er nog altijd vrees voor aanhoudende druk op de opbrengstprijzen, zoals in de fruitteelt. 'De aandacht voor deze schrijdende problematiek mag niet verslappen, niet in Den Haag en ook niet in Brussel', waarschuwde Osinga.

'Dit is een politiek probleem, waar boeren en tuinders part noch deel aan hebben. Daarom dringt LTO ook aan op een normalisatie van de handelsverhoudingen met de Russen.'

Communisme

Of Rusland in zijn eigen voedsel kan voorzien, zei Osinga: 'Zeventig jaar communisme heeft de Russische boerenstand verwoest. Het duurt generaties om dat weer op te bouwen'

Daarnaast wees Osinga er in de uitzending fijntjes op, dat de onderlinge handelsbalans flink in het voordeel is van de Russen. Nederland importeert jaarlijks netto voor 9 miljard euro uit Rusland, vooral in de vorm van aardolie. De import van Rusland daarentegen voor een klein deel granen, maïs en koolzaad.

'Die handels gaat gewoon door. Maar wij worden als boeren en tuinders gebruikt als politiek drukmiddel. Dat vinden we volkomen onterecht.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer