Proefboerderijen worstelen met invulling open dag

Proefboerderijen willen met open dagen hun proefvelden zo goed mogelijk laten zien aan de bezoekers. De wijze waarop is vaak verschillend en nogal eens onderwerp van discussie.

Proefboerderijen+worstelen+met+invulling+open+dag
© Han Reindsen

Bij een open dag van een proefboerderij heb je bezoekers, proefvelden en deelnemende bedrijven met onderzoek. De organisatie kan bij de invulling van de open dag kiezen uit verschillende opties om de bezoekers kennis te laten maken met het onderzoek. Maar niet elke optie is altijd geschikt.

Bij een relatief klein aantal te bezoeken proeven kiezen proefboerderijen er nogal eens voor om alle bezoekers, al of niet op een wagen, mee te nemen langs de onderzoeksobjecten. Proefboerderij 't Kompas in Valthermond kiest hier vaak voor. Iedereen krijgt alles te zien, ook wat niet interessant is of lijkt.

Zelf kiezen

Proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta kon hier dit seizoen niet voor kiezen. Het aantal deelnemende bedrijven was zo groot dat het onmogelijk was om de boeren alles te laten zien. Ieder bedrijf vijf of tien minuten geven, zou in totaal te lang duren. De bezoekers konden daarom zelf kiezen.

Ook op het proefveld van stichting Regionaal Onderzoek Lelieteelt in Noord- en Oost-Nederland (ROL) in Wapse kon iedereen vrij rondlopen. Hoe interessanter het object, hoe meer lelietelers. Nadeel is dat telers soms moeten wachten omdat de onderzoeker halverwege zijn verhaal zit.

Verwarring

Biologisch proefbedrijf de Broekemahoeve in Lelystad koos tijdens de open dag dit seizoen voor een tussenoplossing. In het begin werden de bezoekers in groepjes meegenomen naar een aantal onderzoeksobjecten. Op een gegeven moment stopte dit en kon iedereen kiezen. Dit leidde tot enige verwarring. Waar moeten we nu naartoe?

Op de Landelijke Uiendag in Colijnsplaat was gekozen voor twee rondleidingen met dezelfde thema's, maar met verschillende onderzoeksobjecten. Iedereen kon de hele dag door kiezen: rondleiding 1, rondleiding 2 of beide. Een goede oplossing, zeker als je meer dan duizend bezoekers verwacht.

Voor- en nadelen

De bezoekers vrij laten kiezen heeft zo zijn voordelen. Wat interessant is, kunnen de bezoekers bekijken en de tijd kunnen ze zelf indelen. Een nadeel is dat sommige objecten nauwelijks aandacht krijgen en dat is jammer voor de energie die erin is gestoken.

Een nadeel van de vrije keuze is ook dat bezoekers niet snel objecten bekijken waar ze geen interesse in hebben, terwijl het wel van belang kan zijn. Wie bijvoorbeeld denkt dat minder inzet van gewasbeschermingsmiddel niet samen kan gaan met een gelijkblijvend saldo, kan informatie missen. Dat kan niet de bedoeling zijn van onderzoek.

Boodschap

Het is kiezen tussen wat je qua boodschap wilt vertellen en wat de bezoekers te horen krijgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer