Laarakker zoekt groente in Noorden

Laarakker Groenteverwerking uit het Limburgse Well is op zoek naar groentetelers in Noord-Nederland. In eerste instantie gaat de aandacht uit naar de biologische teelt, zo werd vorige week duidelijk op de open dag van proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl.

Laarakker+zoekt+groente+in+Noorden
© Han Reindsen

Laarakker heeft samen met adviesorganisatie Delphy een project opgezet om de (on)mogelijkheden van industriegroenteteelt in een bouwplan op de noordelijke klei te onderzoeken. Op proefboerderij Kollumerwaard liggen demovelden met spinazie, tuinbonen, doperwten en suikermais. Op een productieveld staan stamslabonen.

Tijdens de open dag van de proefboerderij vorige week donderdag maakte Ad Lievense, hoofd biologisch van Laarakker, duidelijk dat de vraag naar biologische industriegroente groeit en het bedrijf behoefte heeft aan nieuwe telers. 'Op termijn hebben we ook belangstelling voor gangbare groenteteelt.'

Op contract

Jaarlijks levert Laarakker ruim 140.000 ton akkerbouwmatig geteelde groenten. De groenteverwerker laat de groente op contract telen in vooral het zuiden en midden van het land. Veel percelen hebben dit jaar last van te veel regen. Ook een oppervlakte in het noorden van het land zorgt voor risicospreiding.

Volgens teeltadviseur Christoffel den Herder van Delphy zijn spinazie, tuinbonen, doperwten en suikermais relatief makkelijk te telen en vragen ze weinig arbeid. 'In Noord-Nederland hebben we lange dagen en weinig hittestress. Dat zijn voordelen ten opzichte van de zuidelijk regio's.'

Planty Organic

Onderzoek naar de teelt van groente vindt op Kollumerwaard ook plaats binnen het meerjarige project 'Planty Organic'. Het gaat om een zesjarige gewasrotatie met grasklaver, pompoen, graan, peen, groenbemester en aardappel. Op de percelen vindt geen bemesting plaats.

'We kijken welke gewassen we op deze wijze kunnen telen en hoe intensief', vertelt voorzitter Wridzer Bakker van de werkgroep Planty Organic. 'Wat opvalt, is dat de hoeveelheid kali en fosfaat in de grond gelijk blijft, terwijl de gehalten in het gewas naar beneden gaan.'

Peen

Tijdens de open dag was een perceel peen te bekijken. De stand van het gewas is duidelijk dunner dan gangbaar bij deze teelt. Volgens Bakker zijn, gezien de omstandigheden, toch nog redelijk goede opbrengsten te halen.

Op het biologische deel van de proefboerderij kijken onderzoekers naar het effect van plantversterkers en andere biologische producten op phytophthora. 'We kijken welke middelen het meeste effect hebben', zegt onderzoeker Jaap van 't Westeinde. Sommige producten vallen door de mand, want de velden zijn al afgebrand.

Uien

Op een gangbaar perceel vindt in uien onderzoek plaats naar de effecten van verschillende typen zaaizaad op de opkomst en ontwikkeling van het gewas. 'Geprimed zaaizaad laat dit jaar in het Noorden een plusje zien ten opzichte van gepilleerd zaaizaad en zaaizaad met licht en zwaar duizendkorrelgewicht', licht Geert Steenhuis van Delphy toe.

De proef in uien ligt ook op de noordelijke proefboerderij Ebelsheerd, in Flevoland en in de Noordoostpolder. 'Op de noordelijke locaties laat geprimed zaaizaad meer planten per hectare zien en kan het waarschijnlijk uit', verwacht Steenhuis. Pas als de opbrengsten zijn bepaald, is er duidelijkheid.

Bieten

Het IRS heeft op de proefboerderij 76 verschillende bestaande en mogelijke nieuwe bietenrassen ingezaaid. Driekwart van de ingezaaide rassen is nieuw en moet zich de komende drie jaren bewijzen. In de proef vergelijkt het IRS onder andere de beste rhizomanieresistente rassen met de beste bca-rassen zonder besmetting.

Noud van Swaaij van het IRS: 'We kijken welke verzekeringspremie telers betalen bij het zaaien van een aaltjesras. De laatste jaren hebben de rassen een flinke vooruitgang gemaakt en is de opbrengst nagenoeg gelijk aan rhizomanierassen. Een teler moet zich altijd afvagen wat hij aan resistentie nodig heeft, want een resistent ras kan snel uit.'

Nieuw middel

Bayer heeft in wintertarwe een fungicidenproef liggen waarin ze een nieuw middel test met een extra actieve stof. Het middel onder nummer wordt vergeleken met Aviator en Prosaro. Volgens Anita van Bergeijk van Bayer blijft het gewas met het nieuwe middel langer groen en kan dat een hogere opbrengst tot gevolg hebben. 'Waarschijnlijk wordt het middel volgend jaar toegelaten.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer