Kansen voor grote modderkruiper en groene glazenmaker

In de Oost-Groningse veenwijken is veel potentie voor beheer van de grote modderkruiper. Dat blijkt uit onderzoek van Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland (Ravon). De instantie probeert via DNA-sporen de leefgebieden van de vissoort in kaart te brengen.

Kansen+voor+grote+modderkruiper+en+groene+glazenmaker
© Tienke Wouda

Agrarisch Natuurvereninging Oost-Groningen wil naar aanleiding van het onderzoek natte dooradering, een van de nieuwe vormen van agrarische natuurbeheer, meer uitbreiden. Nu is dat nog maar 1 hectare, gaf de organisatie woensdag aan tijdens het werkbezoek van BoerenNatuur Groningen.

Het gaat hierbij om het beschermen van soorten die in de sloot leven, zoals de grote modderkruiper. Via ritssluitingbeheer, maaien en om-en-om korven, kunnen eigenaren van sloten de vis beheren.

Libelle

Ook voor de groene glazenmaker, een libellesoort die voornamelijk onder water leeft, ziet ANOG mogelijkheden. Dat blijkt uit de hoeveelheid krabbenscheer in de sloten. Het insect is de enige libel in Nederland die de eieren alleen in deze plantensoort afzet.

Gedeputeerde Henk Staghouwer gaf de collectieven voor agrarisch natuurbeheer mee dat boeren en agrarisch natuurbeheerders in Den Haag voortdurend moeten vertellen waarmee ze bezig zijn. 'Staatssecretaris Martijn van Dam is zoekende. Ik maak mij er zorgen over. Wanneer we dat niet doen betekent dat de dood in de pot voor de landbouw.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer