Windmolenboeren+Meeden+verrast+door+blikjes+met+beton+in+percelen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Windmolenboeren Meeden verrast door blikjes met beton in percelen

Tien boeren bij Meeden die plannen hebben voor windmolens hebben deze week meer dan honderd anderhalf liter conservenblikjes met beton aangetroffen in hun percelen. Volgens graszaadteler Haijo ten Have uit Scheemda is dit een actie van tegenstanders van windmolens. 'Wie er achter zit, valt moeilijk te bewijzen.'


'We waren graszaad aan het maaien, toen de eerste blikjes met ieder een meter staaldraad en beton in de maaimachine terechtkwam. Een paar mesjes gingen kapot. Ook bij collega-boeren waar windmolens worden geplaatst is dit het geval'. De acties worden steeds grimmiger, stelt Ten Have. Eerder werden al mestbassins opengezet. 'Dat is verontrustend.

Uit de hand gelopen

Volgens afdelingsvoorzitter Pieter ten Have is de windmolendiscussie 'helemaal uit de hand gelopen'. 'Tegenstanders roepen dat boeren geld willen verdienen aan de windmolens. De boeren willen er natuurlijk ook niet slechter van worden. Maar het geld gaat ook naar het dorp, naar bijvoorbeeld het dorpshuis en het zwembad. Hierover is nooit goed gecommuniceerd.'

Burgemeester Rein Munniksma heeft de actie via de radio veroordeeld.

Al jarenlang is er strijd in Meeden over windmolens in het gebied. Volgens Haijo ten Have werd hij hiervoor vijftien jaar geleden al benaderd door de gemeente. Het windpark bij de N33 heeft het ministerie van Economische Zaken vastgesteld als voorkeurslocatie. Het gaat om ongeveer 120 megawatt, verdeeld over 35 molens. Naar verwachting is de bouw van de molens in 2018 afgerond.

Weer

 • Woensdag
  23° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 6°
  10 %
Meer weer