RWE vraagt om gesprek boeren en tegenstanders windmolens Meeden

Energiebedrijf RWE heeft gemeente Menterwolde gevraagd om de boeren en tegenstanders windmolens in Meeden om tafel te zitten om verdere escalatie te voorkomen. Dat zegt woordvoerder Ronald Sutmuller.

RWE+vraagt+om+gesprek+boeren+en+tegenstanders+windmolens+Meeden
© Nieuwe Oogst

Vorige week troffen de windmolenboeren zo'n honderd conservenblikjes met stalen pinnen en beton op hun percelen aan. Hierdoor liepen vier maaidorsers schade op. De boeren gaan er vanuit dat tegenstanders van windmolens achter deze actie zitten.

Eerste keer

Volgens RWE is het de eerste keer dat een windmolenproject zo uit de hand loopt. 'Met de voorwerpen in het land is het geëscaleerd. Dat is absoluut niet wenselijk. Niemand schiet hier iets mee op.''

De woordvoerder weerspreekt dat het bedrijf meer had moeten doen om escalatie te voorkomen. 'Wij zijn twee jaar geleden bij het plan betrokken. Daarvoor was er al wat gebeurd. Mensen informeren en betrekken en de dialoog aangaan zijn de basisingrediënten om een windmolenpark geaccepteerd te krijgen. Juist met de komst van RWE is dit verbeterd. Maar dat is niet toereikend geweest gezien de escalaties.'

Akkerbouwer Haijo ten Have uit Scheemda wil zeker het gesprek aangaan met tegenstanders, maar hij vraagt zich af of het daarvoor niet te vroeg is. 'De emoties zijn nog vers. Het gaat om een klein groepje. Andere tegenstanders hebben de actie afgekeurd, merk ik. Ook zij vinden dit te ver gaan.'

Gesprekken burgemeesters

Ten Have en een collega willen binnenkort met de burgermeester Pieter Smit van Oldambt om tafel te zitten om over de situatie te praten. Enkele collegaboeren hebben dat onlangs met burgemeester Rein Munniksma van Menterwolde gedaan. De boeren hadden gisteravond gezamenlijk overleg hierover. 'Twee combines van mij hebben schade opgelopen. Een blikje is door een nieuwe combine gegaan. Dat het zover heeft moeten komen is jammer.

De actiegroep Storm Meeden waarbij zo'n tachtig inwoners waren betrokken, heeft zich gisteren opgeven nadat zij verantwoordelijk werden gehouden voor het plaatsen van conserverblikjes in het land van de boeren. Ten Have: 'De vraag is wat er nu gebeurt. Komen we in rustiger vaarwater terecht of gaan mensen ondergronds verder?

Het rijk heeft de N33 bij Meeden aangewezen als windmolenlocatie. Het gaat om ongeveer 120 megawatt, verdeeld over 35 molens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer