Gemeenten staan mestopslag in veld toe

Gemeenten Veendam en Pekela gaan mestbassins op veldkavels toestaan. Zij hebben hiervoor in een ontwerpvisie Mestopslag Buitengebied voorwaarden gesteld.

Gemeenten+staan+mestopslag+in+veld++toe
© Persbureau Noordoost

Voorzitter van LTO Noord-afdeling Oude Veenkoloniën Geert Draijer is blij met de ontwikkeling. 'Wij hebben de mestopslagen liever in het veld dan bij huis. In het veld heb je het veel dichterbij het perceel. Dat scheelt enorm in transportkosten. De vrachtwagens hoeven bovendien niet meer door de dorpen.'

Een van de voorwaarden om een mestopslag op een veldkavel te realiseren is dat een boer kan aantonen dat er door milieuhygiënische knelpunten, planologische of logistieke belemmeringen op of direct aansluitend van het bouwblok onvoldoende ruimte is.

Archeologie

Andere eisen zijn dat de inhoud van de mestfoliebassin niet meer mag bedragen dan 3.000 kuub, de mestopslag vooral bestemd is voor gebruik binnen het bedrijf en rekening wordt gehouden met het archeologiebeleid.

Ook hebben de gemeenten bufferzones vastgesteld. Buiten deze zones zijn nieuwe mestbassins toegestaan.

Lintdorpen

Zo mag binnen 200 meter van de lintdorpen een boer geen mestopslag op een veldkavel realiseren. Voor woningen buiten de linten en begraafplaatsen geldt een minimumafstand van 100 meter. En voor wandel- en fietspadden in bos- en natuurgebieden is een afstand van minimaal 50 meter noodzakelijk.

Verbod

Provincie Groningen verbood mestopslag buiten het agrarisch bouwblok vanaf 2009.

Onder druk van LTO Noord biedt de provinciale omgevingsverordening sinds 2014 een mogelijkheid voor gemeenten op mestopslag op veldkavels toe te staan mits de gemeente rekening houdt met het landschap.

Na gemeente Bellingwedde zijn Veendam en Pekela de enige gemeenten in Groningen die hier beleid voor hebben gemaakt.

Transport

Volgens Draijer is met name het transport van doorslaggevend belang geweest voor de Veenkoloniale gemeenten om de mestopslag op veldkavels toe te staan. 'Mestwagens in dorpen leveren enorm veel bezwaren op. Die verminder je door mestopslag in het veld toe te staan.''

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer