Tarweprijs+daalt+in+twee+maanden+tijd+20+procent
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Tarweprijs daalt in twee maanden tijd 20 procent

Gemeten vanaf de piek in de prijs in juni zijn tarweprijzen met ruim 20 procent gedaald, meldt de granenmonitor van ABN-Amro.


De prijzen voor tarwe, maïs en sojabonen hebben de afgelopen weken een flinke duikeling gemaakt. Met dalingen van zo’n 22 tot 25 procent lijkt de handel voorlopig geen vertrouwen te hebben in een (fors) prijsherstel. De prijsdalingen van de afgelopen weken zorgen ervoor dat de prijs voor de meeste gewassen weer op of rondom de niveaus ligt van begin dit jaar. Nadat de prijs voor tarwe eerder nog stijgingen liet zien van 30 procent en voor maïs ruim 20 procent, zijn telers weer terug bij af.

Na de zomerperiode verwacht ABN-Amro dat de prijs weer aantrekt vanwege het seizoeneffect, maar daarna zal stabiliseren.

Sojabonen

Voor sojabonen heeft er ook een flinke correctie plaatsgevonden op de eerdere prijsstijging van ruim 35 procent. ‘Maar met een prijsstijging van nog altijd 15 procent zijn sojabonen de best presterende agro-grondstof van 2016’, stelt ABN-Amro.

De productie van sojabonen gaat komend seizoen (2016/17) alle records breken. Met een productie van ruim 325 miljoen ton (USDA) wordt er een stijging verwacht van bijna 4 procent ten opzichte van het 2015/16.

Consumptie

Deze stijging is echter onvoldoende om in de groeiende vraagbehoefte te kunnen voorzien. De consumptie van sojabonen breekt met een niveau van 328 miljoen ton ook alle voorgaande records.

ABN-Amro verwacht daarom dat de prijs van sojabonen in het vervolg van 2016 licht zal gaan stijgen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 12°
  60 %
Meer weer