%27Actie+Greenpeace+werkt+verkeerd%27
Achtergrond
© Harry Tielman

'Actie Greenpeace werkt verkeerd'

Akkerbouwer Johan Emmens uit Rolde twitterde al ruim een jaar met Herman van Bekkem van Greenpeace. De bijenactie richting Albert Heijn en Jumbo bracht hen afgelopen zaterdag bij elkaar om over duurzaamheid te praten.

Emmens stoort zich vooral aan het feit dat Greenpeace wil bepalen wat de leveringsvoorwaarden zouden moeten zijn. 'Het is niet netjes om zaken af te dwingen zonder eerst met elkaar in gesprek te gaan. Het is een vorm van chantage. De actie werkt in de sector tegendraads.'

De akkerbouwer stoort zich ook aan de inhoud van de boodschap. 'Greenpeace wekt richting de onwetende burger de indruk dat alles wat geen Milieukeur is, vergiftigd is. Daar tref je de telers rechtstreeks mee en dat roept weerstand op.'

Begrip

Van Bekkem gaat vaker bij boeren op bezoek en ging graag op de uitnodiging in. 'Met dit soort gesprekken krijg je meer begrip voor elkaars situatie. We hebben over en weer goed kunnen uitleggen waar we voor staan', zegt hij.

'Er zijn meer raakvlakken dan je in eerste instantie zou denken. Ook wij hebben bij de supermarkten de eis neergelegd dat de boer er wijzer van moet worden. Ze moeten uit de financiële klem van intensivering en meer werken aan duurzame vormen van landbouw.'

In gesprek blijven

LTO-akkerbouwbestuurder Dirk Jan Beuling vindt het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. 'De actie van Greenpeace richting Albert Heijn en Jumbo is buiten de land- en tuinbouwsector om gegaan en kan daardoor bij de boeren niet rekenen op sympathie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  7° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer