Mais 3,50 meter op ondergronds geploegde grond

Melkveehouder Anne Jan Dunning uit Ruinerwold heeft snijmais met een lengte van 3,50 meter. De mais is gezaaid in ondergronds geploegde grond, met een machine ontwikkeld door Henk Pol uit Uffelte.

De ondergrondse strokenploeg werkt zo'n 15 à 17 centimeter diep en ploegt de grond om onder een doodgespoten graszode. De zode blijft intact, terwijl de mais profiteert van geploegde grond.

Oud-melkveehouder Pol heeft de ondergrondse strokenploeg het afgelopen jaar aangepast. De ploegijzers zijn nu bevestigd aan een parallellogram afkomstig van het Amerikaanse bedrijf Orthman, bekend van het strip till-systeem.

Verhoogde stroken

De machine ploegt de grond naar elkaar toe, zodat de mais op verhoogde stroken van ongeveer 35 centimeter komt te groeien. De rest van de oppervlakte blijft onbewerkt en houdt de stabiele structuur.

De mais bij Dunning is 12 mei gezaaid en bemest met 32 kuub drijfmest, vloeibare kunstmest (ureum) bij het zaaien in de rij en Physiostart Plus. De enige onkruidbestrijding bestaat uit het doodspuiten van de zode met Roundup.

Eerst snede gras

Dunning: 'Voor het zaaien van de mais hebben we een snede gras geoogst. De teeltwijze vraagt minder bemesting en onkruidbestrijdingsmiddelen. De mais is niet echt vroeg gezaaid en toch 3,50 meter hoog. Na de mais kan ik er waarschijnlijk nog jongvee weiden.'

Pol kan niet goed verklaren waarom de maïs van het ras KWS Stabil er zo goed bij staat en wil deskundigen inschakelen. Op een naastgelegen rassendemo van KWS is de mais minder hoog.

28 september

Op 28 september is vanaf 13.30 uur het perceel schuin achter de grasdrogerij in Ruinerwold te bekijken, samen met een demoveld van KWS.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer