Kuhn+drijft+rotorhark+hydraulisch+aan
Achtergrond
© Hendrik Begeman

Kuhn drijft rotorhark hydraulisch aan

Kuhn presenteerde vorige week nabij München nieuwe voederwinningmachines. De enige uitzondering was de nieuwe Deltis 1302, een gedragen veldspuit.

De GA 13131 en GA 15131 zijn twee nieuwe vierrotorharken van Kuhn met middenafleg. De werkbreedtes zijn respectievelijk 8,40 tot 12,50 en 9,50 tot 14,70 meter. Deze zijn afleesbaar boven aan de knikarm of in de cabine op de monitor. Bij de GA 15131 is de zwadbreedte instelbaar van 1,40 tot 2,50 meter.

De rotors worden hydraulisch aangedreven met een eigen hydraulisch systeem dat door de aftakas van de trekker wordt aangedreven. Daarom bevinden zich verder geen aandrijfassen op de machine.

Pomp

Elke rotor heeft zijn eigen hydrauliekpomp. Voor deze pomp zitten twee kleinere pompen. Als die worden bijgeschakeld, maken de twee voorste rotors ongeveer 20 procent meer toeren.

De Masterdrive 3-aandrijving van de rotors bevat geen olie meer. De aandrijving is gevuld met vloeibaar vet en is daarmee voor het leven gesmeerd en onderhoudsvrij. Bij de bevestiging van elke tandarm zit een smeernippel die eens per 200 uur dient te worden gesmeerd.

Transport

Voor transport hoeven geen tandarmen of beschermkappen worden afgenomen. Toch blijft de machine beneden de 4 meter transporthoogte. Via een Isobus-terminal of joystick is de hark volledig vanuit de trekkercabine te bedienen.

Met een programmeerbaar wendakkermanagement zijn de rotors op de wendakker automatisch op en neer te bewegen. Bij gerende percelen zijn de rotors apart of tegelijk te bedienen.

Maaiers

De FC104-serie (244, 284 en 314) is de opvolger van de F103-serie. Nieuw aan de maaiers is dat de aankoppelbok op twee manieren is aan te koppelen. Hiermee heeft de maaier de mogelijkheid om 19 centimeter te verschuiven en kan deze zich aanpassen aan de breedte van de trekker en de frontmaaier. De kneuzer kan Kuhn leveren met V-vormige polyurethaan vingers, met stalen klepels of met kneusrollen.

De GMD 3125 en 3525 F zijn nieuw toegevoegde frontmaaiers met aangedreven zwadtrommels tegen ophoping van het gewas, dat vloeiend wordt weggelegd in een zwad van maximaal 1,30 meter. De nieuwe ophanging geeft de maaier 70 centimeter bewegingsruimte.

Vlinderopstelling

De GMD 9530 en GMD 10030 zijn een uitbreiding aan de GMD-serie voor vlinderopstelling. Met een sideshift kunnen beide achtermaaiers 20 centimeter verschuiven om de overlap met de frontmaaier vanuit de cabine aan te passen.

De Deltis 1302 gedragen veldspuit is een geheel nieuw ontwerp als opvolger van de Deltis 800-1200 (generatie 1). Een paar goede eigenschappen heeft hij van zijn voorganger meegekregen, zoals geveerde parallellogramophanging van de spuitbomen, de roestvrijstalen leidingen en de sectiefilters.

Bomen

De bomen zijn naar keuze van staal (werkbreedte 15 tot 18 meter) of aluminium (18 tot 24 meter). Onder deze bomen zijn blauwe ledlampen gemonteerd voor een beter zicht op het spuitbeeld in het donker.

Opvallend is de nieuwe gepatenteerde Optifiller-fustreiniger met een inhoud van 42 liter. Deze bestaat uit een flexibele kunststof zak met een vuldeksel. Hiermee is Kuhn naar eigen zeggen de enige op de markt. Voor transport moet deze worden opgeklapt. Dan zit het deksel verticaal tegen de tank.

Fronttank

De tank heeft een inhoud van 1.300 liter en met een 1.000 of 1.500 liter fronttank kom je tot maximaal 2.800 liter totaal. Bij Kuhn wordt momenteel 10 procent van de gedragen spuiten geleverd met een fronttank. De Deltis 2-serie is vanaf september leverbaar.

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer