Aantal+biologische+bedrijven+stijgt+licht
Nieuws
© Han Reindsen

Aantal biologische bedrijven stijgt licht

Het aantal gecertificeerd biologische bedrijven in Nederland is dit eerste halfjaar met 136 gegroeid ten opzichte van de tweede helft van 2015. Het aantal biologisch gecertificeerde landbouwbedrijven is naar 1.543 gestegen.

De groei zit vooral in het aantal handels- en opslagbedrijven, meldt Skal dat toezicht houdt op de biologische productie. Er zijn nu in totaal 3919 gecertificeerd biologische bedrijven in Nederland,

Gelderland kent met 686 bedrijven de meeste biologische bedrijven, waarvan 327 landbouwbedrijven. Flevoland staat op de tweede plaats met 182 biologische landbouwbedrijven, waarvan 13 nieuw gecertificeerd in 2016.

Groei

De groei van het aantal biologisch gecertificeerde landbouwbedrijven 'bescheiden', stelt Skal. Maar tegelijkertijd zijn er 259 nieuwe landbouwbedrijven geregistreerd. Deze landbouwbedrijven willen omschakelen naar biologisch. In 2017 en 2018 wordt dit waarschijnlijk zichtbaar in een sterke groei.

Het biologisch areaal is in de eerste zes maanden van 2016 met 575 hectare gegroeid naar 57.304 hectare. Daarnaast is er 376 hectare in omschakeling. De groei in areaal vindt vooral plaats in de provincies Drenthe, Noord-Holland en Flevoland.

Inspecties

Skal heeft de eerste zes maanden van 2016 2799 inspecties uitgevoerd, waarvan 433 toelatingsonderzoeken bij nieuwe bedrijven. Er zijn half 2016 al 215 toelatingsonderzoeken uitgevoerd bij landbouwbedrijven. In 2015 waren dit er 155.

Het aantal geconstateerde afwijkingen tijdens de inspecties is in lijn met 2015. Bij de niet-landbouwbedrijven is het aantal afwijkingen zelfs iets lager terwijl er al meer inspecties zijn uitgevoerd.

Certificeringsplicht

Ieder Nederlands bedrijf dat biologische producten wil produceren, verwerken, verpakken, importeren, verhandelen of opslaan moet hiervoor door Skal gecertificeerd zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 15°
  20 %
Meer weer