Kollumerwaard+haalt+30+ton+bio%2Daardappel
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Kollumerwaard haalt 30 ton bio-aardappel

Bedrijfsleider Philip Kramer van proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl verwacht bij de biologische aardappelen een opbrengst van zeker 30 ton per hectare.

Het gaat om een productieperceel van 11 hectare van het ras Agria, die Agrio onder de naam Bioselect op de markt brengt. 'De proefrooiing kwam uit op 32 ton per hectare', zegt Kramer van de noordelijke proefboerderij.

De biologische aardappelen zijn op 11 mei gepoot en zijn volgens Kramer aan de maat. 'Ze hadden misschien nog wel een week kunnen groeien. Maar we zitten in een pootaardappelgebied, en dan moet je als biologische teler de phytophthora binnen de perken houden.'

Twee keer loofbranden

Het biologisch bedrijf van de proefboerderij past het rijpadensysteem toe. De loofbrander heeft daarom een werkbreedte van 3,20 meter. Het loof is maandag voor de eerste keer gebrand en woensdag voor de tweede keer.

'Als er veel loof op zit, wil branden niet in één keer. Wij doen het liever in twee keer en rijden dan wat sneller. Bij de tweede keer is het loof droog, waardoor het branden veel rook geeft', zegt Kramer. Hij vindt het loofbranden gezien de te verwachten opbrengst niet heel erg.

Flevoland

Andere geluiden komen er uit Flevoland, waar biologische telers massaal aan het branden zijn. De phytophthora in de biologische percelen aardappelen was niet meer te houden.

Daardoor zijn telers relatief vroeg in het seizoen gaan loofbranden. De opbrengst van veel percelen zou circa 30 tot 40 procent van de normale opbrengst zijn.

Weer

 • Woensdag
  9° / 3°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 8°
  25 %
 • Vrijdag
  8° / 3°
  10 %
Meer weer