Onderzoek+TBE%2Dvirus+bij+schaap+en+geit
Nieuws
© Pixabay

Onderzoek TBE-virus bij schaap en geit

Er komt een onderzoek naar het voorkomen van het tekenencefalitisvirus (TBE) bij schapen en geiten. Onlangs werd in Nederland iemand ziek van dit voor Nederland vooralsnog zeldzaam virus.

Het RIVM toonde dit virus onlangs aan in enkele tekensoorten uit de Sallandse Heuvelrug, nadat iemand ziek was geworden na een beet van een teek. Het is bekend dat de teek deze ziekte kan verspreiden.

CVI, GD Diergezondheid en RIVM willen nu weten of de ziekte pas in Nederland is, of al langer onder teken circuleert. Daarom worden nu landbouwhuisdieren onderzocht op het voorkomen van antistoffen tegen het tekenencefalitisvirus

Via melk

Volgens veearts.nl zou in een zeldzaam geval de mens ziek kunnen worden na het drinken van rauwe melk of het eten van rauwmelkse (verse) kaas uit melk van schapen, geiten en koeien die besmet zijn met het virus.

Deze dieren scheiden het virus dan uit in de melk. Het virus geeft bij de dieren over het algemeen geen symptomen.

Vaak onopgemerkt

Wanneer mensen door besmette teken worden gebeten, blijft in 30 procent van de gevallen de beet onopgemerkt. Infectie met TBE-virus kan milde tot ernstige gevolgen hebben. Variërend van koorts, vermoeidheid, pijn tot milde meningitis tot een ernstige encefalitis. Ook kunnen neurologische restverschijnselen optreden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer