Niet altijd rode ring na tekenbeet

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de huiduitslag door de ziekte van Lyme niet altijd een karakteristieke 'rode ring'. Bij een op de drie mensen ontstaat juist een egaal gekleurde vlek, meldt het RIVM.

Niet+altijd+rode+ring+na+tekenbeet
© RIVM

Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een maandag verschenen onderzoek. Volgens de onderzoekers is zo'n vlek moeilijker te herkennen en te onderscheiden van andere aandoeningen.

'Kenmerkend voor zowel de ring als de vlek is dat deze steeds groter wordt. Snel herkennen is belangrijk, omdat tijdige behandeling ernstigere klachten kan voorkomen', geeft het RIVM aan. Meestal wordt de vlek groter dan 5 centimeter.

Tekenbeet

De onderzoekers analyseerden 150 foto's van een huiduitslag na een tekenbeet. Elk jaar worden ruim een miljoen mensen door een teek gebeten. Opvallend is dat afgelopen winter twee keer zoveel tekenbeten werden gemeld als in andere jaren.

Dat komt waarschijnlijk door de relatief warme wintermaanden, waardoor de teken langer actief bleven.

Antibiotica

Ongeveer twee op de honderd mensen krijgen de ziekte van Lyme na zo'n beet, ofwel 25.000 mensen per jaar. Jaarlijks zijn er 1.000 tot 2.500 mensen die langdurig klachten houden. De ziekte is te bestrijden met antibiotica, maar wordt vaak niet opgemerkt.

In dat geval kan de ziekte jarenlang sluimeren en uiteindelijk zelfs fataal aflopen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer