Nog+5+weken+mest+aanleveren+bij+Houbraken
Nieuws
© ZLTO

Nog 5 weken mest aanleveren bij Houbraken

Dit jaar mag mestverwerker Houbraken uit Bergeijk maximaal 75.000 ton innemen. Als deze limiet is bereikt, zal de provincie weer gaan handhaven. 'We kunnen dus nog zo'n vijf weken draaien', reageert Wout Houbraken op de uitspraak van de voorzieningenrechter.

Houbraken heeft tot op dit moment al 62.000 ton mest verwerkt. De rek van 13.000 ton die de rechter woensdag biedt, betekent dat Houbraken nog ruim een maand vooruit kan. 'Hier ben ik al blijer mee dan wanneer ik niks meer zou mogen natuurlijk', zegt Houbraken. 'We gaan vrijdag met onze advocaat om tafel om te bepalen wat we nu gaan doen. Ook de gemeente wil met ons snel in gesprek.'

Sinds begin juli ligt het bedrijf stil op last van de provincie omdat er veel meer mest verwerkt werd dan de vergunning van 25.000 ton toestaat. Houbraken zelf wil jaarlijks 125.000 ton varkensmest verwerken. Naar eigen zeggen is Houbraken al sinds 2010 bezig om daarvoor een vergunning te krijgen van de gemeente. 'Ze hebben ons altijd gezegd dat het goed zou komen, totdat het op een bepaald moment te heet onder hun voeten werd. Toen hebben ze het doorgeschoven naar de provincie en die zijn direct gaan handhaven.'

Tijdbom gebarsten

Houbraken vindt het heel lastig om met deze nieuwe situatie om te gaan. 'Wie gaan we helpen en wie niet? De tijdbom is bij veel varkenshouders al gebarsten. Zij willen dat hun mest wordt opgehaald. Ik wil natuurlijk niemand met de mest laten zitten, maar bij het ophalen moeten we gewoon kijken of de putten maximaal vol zitten.'

In november vorig jaar deed de provincie Noord-Brabant plotseling de deur dicht voor nieuwe vergunningen voor mestverwerking omdat er voldoende capaciteit zou zijn. Maar bij de onderliggende berekening van de huidige mestverwerkingscapaciteit hebben veel kenners hun twijfels, waaronder Houbraken zelf. 'De capaciteit én de kennis van mestverwerking is er nog helemaal niet. Het wordt tijd dat iemand de actuele verwerkingscijfers van Brabant eens op een rijtje zet.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 9°
  40 %
 • Zondag
  19° / 10°
  10 %
 • Maandag
  21° / 8°
  10 %
Meer weer