Grip krijgen op een te hoge werkdruk

De inspectie van SZW vindt dat er werk moet worden gemaakt van werkdruk. Werkgevers en werknemers moeten samen en mogelijk met anderen aan de slag om hier meer grip op te krijgen.

Maria van den HeuvelMaar wanneer is de werkdruk te hoog? Wat zijn de gevolgen hiervan en wat kunt u hieraan doen?
De werkdruk is te hoog wanneer de eisen die het werk aan een werknemer stelt niet in balans zijn met de belastbaarheid van een werknemer. Denk bijvoorbeeld aan een werknemer die langere tijd het werk niet afkrijgt, of de gewenste kwaliteit niet kan leveren en hier zelf niets aan kan veranderen.

Ongezond

Een hoge werkdruk is altijd ongezond voor het bedrijf. Ook al denkt u misschien dat de productie op korte termijn omhoog schiet, op lange termijn betaalt u altijd zelf de rekening hiervan.
TNO berekende dat 36 procent van het werkgerelateerde ziekteverzuim in Nederland ontstaat door werkstress, vooral door werkdruk. Dat zijn 7.555.000 werkdagen, en het kost werkgevers in totaal jaarlijks 1,8 miljardeuro.
Mogelijke gevolgen van psychosociale arbeidsbelasting zijn psychische klachten, overspannenheid en burn-out, maar bijvoorbeeld ook vermoeidheid, concentratieproblemen, hartklachten of klachten van het bewegingsapparaat.
U kunt daar zelf en samen met uw medewerkers veel aan doen. Begin bijvoorbeeld door het gesprek aan te gaan met uw mensen. Op www.sazas.nl vindt u hiervoor een stappenplan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer