Eerste bloembollen met Milieukeur (video)

Drie bloembollentelers ontvingen maandag in Noordwijkerhout hun Milieukeurcertificaat en hebben daarmee de primeur voor hun vakgebied. Met Milieukeur zetten zij een forse stap in verduurzaming.

Eerste+bloembollen+met+Milieukeur+%28video%29
© Koen van Wijk

De certificaten werden uitgereikt door dijkgraaf Gerard Doornbos van Hoogheemraadschap Rijnland aan de teeltbedrijven WAM Pennings, Jac Uittenbogaard & Zonen uit Noordwijkerhout en Q.J. Vink & Zn. uit Sint Maartensvlotbrug.

De drie bedrijven zijn samen goed voor 230 hectare aan teelt van tulpen, krokussen, irissen en narcissen. Zij voldoen aan de eisen van het Milieukeur certificatieschema Bloembollen dat door Stichting Milieukeur in overleg met de sector is opgesteld.

Eisen

Milieukeur voor de bollenteelt stelt eisen op het gebied van bemesting en bodemvruchtbaarheid, gewasbescherming, water en energie.

'De sector verdient een compliment met deze stap. Dat maar liefst 230 hectare is toegetreden tot Milieukeur hadden we niet verwacht. we hadden ingezet op 100 tot 200 hectare', aldus adjunct-directeur André Hoogendijk van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB).

10 procent

'Al is dit pas 1 procent van het totale Nederlandse bollenareaal, het is wel direct tien keer zo veel als het gehele biologische bollenareaal', stelt Hoogendijk. De KAVB verwacht dat Milieukeur in Nederland kan groeien naar 10 procent.

Doornbos (Rijnland) zei dat de sector trots mag zijn op ondernemers die de schouders onder dit keurmerk hebben gezet. 'Om de waterkwaliteitsdoelen te halen is dit ook de richting waarheen we moeten.

Afnemers

Zowel Hoogendijk als Doornbos vinden dat nu ook de afnemers, zoals consumenten, tuincentra en overheden, de stap moeten zetten deze gecertificeerde bollen te kopen.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer