Veel+interesse+in+leveren+A2A2%2Dmelk
Nieuws
© Peter Smit

Veel interesse in leveren A2A2-melk

Onder melkveehouders is veel interesse in een omschakeling naar A2A2-melk. Dat bleek na een oproep van ZLTO aan melkveehouders om mee te werken aan een onderzoek naar de slagingskansen van een aparte A2A2-keten.

‘We zitten nog in een heel vroeg stadium van de ontwikkeling van deze keten’, vertelt projectleider Marjon Krol van ZLTO, ‘maar we merken dat de aandacht ervoor onder melkveehouders groot is.’

ZLTO wil samen met het Wageningse innovatiecentrum Rikilt deze nieuwe melkketen organiseren en daarmee een alternatief afzetkanaal ontwikkelen voor de melkveehouderij. ‘Door de huidige situatie op de melkmarkt zijn boeren op zoek naar alternatieven. Maar er moet nog veel gebeuren voor het zover is’, zegt Krol.

Bèta-caseïne

A2A2-melk is afkomstig van koeien met het A2A2-genenpaar. De melk onderscheidt zich door een klein verschil in de samenstelling van bèta-caseïne.

Gangbare melk veroorzaakt bij sommige mensen daardoor klachten bij de spijsvertering die bij A2A2-melk niet voorkomen. Inmiddels wordt A2A2-melk genoemd als oplossing voor meer gezondheidsklachten, maar daarover wordt binnen de wetenschap nog volop gediscussieerd.

Relatief onbekend

A2A2-melk is in Nederland nog relatief onbekend bij het grote publiek. In Australië en Nieuw-Zeeland heeft het in de supermarkten al een vaste plaats veroverd. Ook in Groot-Brittannië worden in dit segment de eerste stappen gezet.

Onlangs schreef Nieuwe Oogst over melkveehouder Carel van Acht uit Den Bosch die zelf A2A2-melk en -kaas op de markt brengt. Vecozuivel liet in mei weten kansen te zien voor A2A2-melk in Nederland.

Prematuur

Rikilt-onderzoeker Monique Bremer laat weten dat het nog te prematuur is om nu al in te gaan op de eisen die aan A2A2-melkveehouders worden gesteld. In Wageningen wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een onderzoeksvoorstel. Na de zomer volgen mogelijk nieuwe mededelingen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  10 %
 • Zondag
  7° / 4°
  30 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer