'Zaak is om vee A2A2-zuiver te houden'

Lyrisch zijn de klanten die bij hem op de boerderij A2A2-melk of -kaas komen kopen. Biologisch melkveehouder Carel van Acht denkt dan ook dat deze bijzondere melksoort een mooie toekomst tegemoet gaat.

Nee, het is geen A2-melk, maar A2A2-melk, benadrukt Van Acht. 'Het komt van koeien met het A2A2-gen. A1A2- en A1A1-koeien heb je ook en dus spreken wij van A2A2-melk.'

Onlangs kwam in het nieuws dat Vecozuivel plannen heeft om na de zomer met melk op de markt te komen die afkomstig is van koeien die drager zijn van het A2A2-gen.

Biologische winkels

Van Acht en zijn compagnon Jacqueline Lautenslager zijn het zuivelbedrijf voor. Over een week of vier zal hun A2A2-melk instromen bij de eerste biologische winkels. Voor het pasteuriseren en verpakken werken ze samen met een zuivelverwerker.

Met diverse speciaalzaken is het tweetal nog in onderhandeling. De kaas die Van Acht van zijn melk laat maken, is al langer op de markt.

Slopen

De ondernemer houdt op de biologische Stadsboerderij Dungense Polder aan de rand van 's-Hertogenbosch zestig Normandische melkkoeien en vijftig stuks jongvee. Hij nam de boerderij begin 2014 over van gemeente 's-Hertogenbosch die deze aanvankelijk had willen slopen ten behoeve van een industrieterrein dat er nooit kwam.

Van directeur en fokcoördinator Gerard Scheepens van K.I. Samen kreeg Van Agt destijds de tip dat A2A2-melk misschien iets voor hem zou zijn. 'Hij zag daar een mooie toekomst voor. Ik heb wat rondvraag gedaan en stuitte op een kaasmaker die er wel kaas van wilde maken. Toen besloten wij ons daarin te specialiseren.'

Stieren

Het allerbelangrijkste voor een A2A2-melkveehouder is het zuiver houden van de veestapel. Van Acht kocht zijn dieren in Frankrijk en liet ze allemaal testen. Daarnaast fokt hij uitsluitend met sperma van A2A2-stieren.

'Van een deel van het Franse jongvee was ik niet zeker. Die koeien waren al drachtig, toen ik ze kreeg en ik wist niets van de gebruikte stieren. Nu zijn alle dieren gecertificeerd voor A2A2-melk. Een zuivere veestapel moet wel je uitgangspunt zijn, want mensen die er gevoelig voor zijn, worden al ziek van een klein beetje reguliere melk.'

Klantenkring

Voor de rauwe A2A2-melk die Van Acht op zijn boerderij verkoopt, heeft hij een trouwe klantenkring opgebouwd. Via mond-tot-mondreclame, maar veel mensen komen ook af op de grote advertentie op de zijkant van zijn stal.

Tevens adverteert de melkveehouder langs de snelweg A2. Sommige mensen denken daarom dat zijn melk daarnaar is vernoemd.

Eczeem

Dat de wetenschap het nog niet eens is over hoe de werking van A2A2-melk precies verloopt, deert de melkveehouder niet. Voor hem gelden alleen de verhalen van zijn klanten. 'Er kwam hier iemand met een dochtertje dat helemaal onder het eczeem zat. Tien dagen na de overstap op A2A2-melk had ze daar geen last meer van. Zo kan ik nog wel even doorgaan met het geven van voorbeelden.'

Zij compagnon Lautenslager ziet een bredere afzetmarkt voor zich. 'In Frankrijk maken ze van de melk van Normandische koeien camembert. Het is namelijk heel smaakvol. We moeten klein beginnen en ons eerst op de directe omgeving richten. Maar ik kan me voorstellen dat we zuivelproducten gaan maken die interessant zijn voor iedereen en niet alleen voor mensen met gezondheidsproblemen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer