Zuidoosten in Kamer voor noodweer

De Rijksoverheid moet met hulp over de brug komen na de verwoestende hagel- en regenbuien in Zuidoost-Nederland. Die boodschap hebben LLTB en ZLTO samen met een brede delegatie uit de regio dinsdag neergelegd in Den Haag.

Ondernemers, gemeenten en provinciebestuurders uit Brabant in Limburg kwamen gezamenlijk naar de Tweede Kamer. Ze boden er een petitie aan die de ernst van de situatie beschrijft.

Vanuit de agrarische sector waren LLTB-voorzitter Léon Faassen en ZLTO-voorzitter Hans Huijbers aanwezig.

MKB Nederland en VNO NCW

Verder waren er een gedeputeerde, verschillende wethouders en vertegenwoordigers van ondernemersorganisaties MKB Nederland en VNO NCW.

Ze vertelden de Kamercommissie van Economische Zaken dat de directe schade zeker 500 miljoen euro bedraagt. De vervolgschade zal minstens zo groot zijn.

Sociale nood

De situatie zorgt voor heel veel sociale nood bij ondernemers en hun gezinnen, zei wethouder Jan Loonen van Venray. 'Er moet echt iets gebeuren', was zijn conclusie.

De petitie vraagt de Kamer om bij het kabinet aan te dringen op toepassing van de wet Tegemoetkoming schade bij rampen (Wts). Daarvoor is het nodig de regio tot rampgebied aan te wijzen.

Maatschappelijke ontwrichting

'Als alle regionale overheden de ernst van de situatie inzien, dan kan het toch niet zo zijn dat dat hier niet begrepen wordt', zei Huijbers tegen de Kamerleden. Volgens hem dreigt in Zuidoost-Nederland maatschappelijke ontwrichting.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer