Van Dam: weerschade geen nationale ramp

Staatssecretaris Martijn van Dam ziet de extreme regen en hagel van de afgelopen week niet als nationale ramp. Hij heeft dat duidelijk gemaakt tijdens een werkbezoek aan getroffen ondernemers in Limburg en Brabant.

Van+Dam%3A+weerschade+geen+nationale+ramp
© Maartje van Berkel

Deze houding van de staatssecretaris betekent dat er vooralsnog geen regeling komt om getroffen ondernemers schadeloos te stellen. LTO is zeer teleurgesteld over de houding van Van Dam.

Garantstelling

De bewindsman is wel bereid om zo nodig regelingen voor garantstelling en borgstelling toe te passen. Hij verwees naar het ministerie van SZW voor onder meer een regeling voor werktijdverkorting.

Uitgangspunt voor Van Dam is dat agrarische bedrijven die in principe gezond zijn, door deze omstandigheden niet kopje onder mogen gaan. LLTB-voorzitter Léon Faassen is dat met hem eens, maar stelt dat er dan wel financiële hulp moet komen.

Toezeggingen niet genoeg

'We zijn blij dat de staatssecretaris zich hier op de hoogte heeft gesteld van de situatie. Maar zijn toezeggingen hebben helaas niet gebracht wat volgens ons nodig is', aldus Faassen.

Van Dam bezocht in Weert het bedrijf van Wilbert Mans, waar met name leliebollen en schorseneren getroffen zijn. Hij sprak er ook nog met vier andere ondernemers.

Daarna vertrok de bewindsman naar Joosten Growers in Someren. LTO komt later woensdag met een officiële reactie op het overleg met Van Dam.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer