Neventak recreatie groeit stevig

Kees en Klazien Wisse uit het Zeeuwse Mariekerke hebben een veelzijdig bedrijf. Bij de start was het alleen melkveehouderij, maar stap voor stap kwam er een serieuze neventak recreatie erbij. Hoogtepunt is de grote boerderijfair.

Neventak+recreatie+groeit+stevig
© Peter van Houweling

In 1998 nam Kees Wisse het melkveebedrijf van zijn ouders over. Een jaar later startte hij samen met zijn vrouw Klazien met het maken van boerenijs van de eigen melk. Weer een jaar later begonnen ze met een boerencamping. Een sterk punt daarvan is de locatie, 3 kilometer van het zonnigste strand van Nederland, midden op Walcheren waar het 's zomers vooral langs de kust rond het voormalige eiland krioelt van toeristen.

De huisverkoop van het ijs liep gelijk als een trein. Veel fietsers stapten graag even af voor het verkoelende zuivelproduct. Van hen kwamen ook vragen of ze daarnaast wat anders konden eten of drinken. Daarop breidde het echtpaar de verkoop uit met koffie, thee en fris en zelfgebakken cake met meel van de molen in Ouddorp.

Streekproducten

Het assortiment breidde gestaag verder uit, vooral met streekproducten van andere Walcherse boeren en tuinders. In de sorbets zitten bijvoorbeeld bramen, frambozen en aardbeien van telers uit de buurt.

Een volgende stap waren de ijskarren. Daarmee staan de ondernemers op allerlei evenementen, zoals streekmarkten en bruiloften. Ze hebben nu vier ijskarren.

Samenwerken

Van begin af aan werkte het echtpaar samen met andere boeren met streekproducten of recreatie. Dat zijn er veel op Walcheren. 'We sturen mensen over en weer naar elkaar door', vertelt Klazien Wisse.

Zo komen de ondernemers aan een groot aantal klanten voor de broodjes die ze in het seizoen elke ochtend zelf afbakken. 'Wij zijn de enigen die dat elke morgen doen. Wij hebben daarbij profijt van de gasten van de andere campings in de omgeving.'

Bezetting

Ook de camping groeide voorspoedig. Eerst waren vijftien plaatsen toegestaan, nu 25. Rond Hemelvaartsdag, Pinksteren en in de zomervakanties zijn die allemaal bezet. Daarbuiten zijn vooral de weekenden goed bezet.

Kinderen kunnen hun hart ophalen op de camping. 'Wij zijn een echte gezinscamping', zegt Klazien Wisse. Soms lopen er meer dan vijftig kinderen rond. Ze zijn vaak te vinden bij het werk dat op de boerderij gebeurt. Elke week zijn er activiteiten, zoals pannenkoeken bakken, speurtochten of een tochtje over het laarzenpad met een trekvlot onderweg, waar de kinderen vanaf kunnen springen in het water. 'Dat vinden ze super', constateert Kees Wisse.

Huilen

Als campinggasten naar de stad willen of boodschappen willen doen, kunnen ze hun kinderen op de camping achterlaten. 'Er zijn kinderen die huilen, als ze weer naar huis moeten', vertelt de ondernemer.

'Ook voor onze eigen kinderen is het leuk dat er veel kinderen zijn', zegt Klazien Wisse. Ze hebben er zelf negen, die langzamerhand steeds meer meehelpen bij alle activiteiten.

Chalets

Op de camping staan vijf stacaravans. Die zijn toe aan onderhoud of vervanging. Dat bracht Wisse op het spoor van Zwitserse chalets. 'Mensen willen toch wat meer comfort.' Op de camping staat nu een demonstratiemodel. Mensen kunnen een chalet kopen en die verhuren, als ze er zelf niet zijn. Het verhuren kunnen ze ook overlaten aan Wisse.

Omdat mensen de chalet kunnen kopen, is er voor Wisse minder risico, maar hij heeft al wel eerst fors moeten investeren in infrastructuur voor elektriciteit, gas, water en in een pompinstallatie omdat de plek waar de chalets gepland zijn wat lager ligt.

Boerderijfair

De familie wilde het demochalet op het terrein hebben, voordat de boerderijfair zou plaatsvinden. Dat lukte. Zo'n zevenhonderd mensen namen er op die dag in mei een kijkje in.

De fair was een succes. 'Het was prachtig weer. Alles werkte mee', vertelt Klazien Wisse. Alle activiteiten op de fair passen bij het bedrijf. 'Het is geen braderie met sokken en zonnebrillen.'

Onbegrip

Tijdens de fair is er veel aandacht voor uitleg over het boerenleven. 'Er is veel onbegrip', merkt Kees Wisse. 'Daar willen we aan werken.'

Daarom kwam dit jaar bijvoorbeeld de overbuurman zijn melkschapen scheren en een klauwbekapper kwam klauwen bekappen. 'Hij legt veel uit en kan het heel leuk brengen.' Dit jaar lammerde een van de schapen van de buurman tijdens de fair. 'Dat was voor veel mensen een belevenis.'

Volgende stap

Kampeer- en ijsboerderij De Koehoorn heeft een stevige ontwikkeling doorgemaakt. Het echtpaar weet nog niet wat de volgende stap is. 'Veel dingen zijn spontaan of uit hobby geboren', zegt Kees Wisse. Zijn vrouw vult aan: 'Je rolt er een beetje in. Het is elke keer iets.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer