Vechtscheiding bij Brexit voorkomen

Voor een slordige 8,3 miljard euro aan Nederlandse agrofoodproducten ging vorig jaar het kanaal over. Het in stand houden van deze export is van groot belang voor de sector. De banken vrezen dat Nederland hard geraakt wordt als het op een vechtscheiding aankomt.

Vechtscheiding+bij+Brexit+voorkomen
© Peter Smit

De Brexit kan een grote impact hebben op de Nederlandse agrarische sector als de EU en het Verenigd Koninkrijk ruziënd uit elkaar gaan. Een scheiding in harmonie met behoud van een innige vriendschap, daar moeten de onderhandelaars op aansturen.
Met deze boodschap zat LTO Nederland samen met VNO-NCW en MKB Nederland donderdag aan tafel met minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ook vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Zaken waren daarbij aanwezig.
'De onderhandelingen met de Britten moeten geen politieke afrekening worden, want dat kost onze sector afzet. Nederland moet wat ons betreft een bemiddelende rol op zich nemen', zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

Concurrentiepositie

In een analyse meldden ABN Amro en Rabobank deze week de negatieve gevolgen van een Brexit. Al duurt het definitieve vertrek van de Britten nog minstens twee jaar, toch zullen ondernemers de onzekerheden in de markt merken, schrijft Rabobank. Daarnaast is het pond sterk verzwakt, wat vermoedelijk zo blijft. Onze agroproducten worden daardoor duurder voor de Britse supermarktketens. De prijzen van Britse producten worden daarentegen lager en deze kunnen zeker nog twee jaar lang zonder beperkingen in Europa verhandeld worden.
De verzwakking van de Nederlandse concurrentiepositie is ook bij minister Ploumen onder de aandacht gebracht, zegt Maat. 'Zo'n Brexit is niet zo maar een akkefietje. De impact kan wel acht keer zo groot worden als de boycot van Rusland.'

Bloemen en planten

Branche-organisaties als GroentenFruit Huis, FloraHolland, VGB (bloemen), COV (vlees) en NZO (zuivel) pleiten ook allemaal voor een handelsakkoord met de Britten. Het zwakkere pond heeft vrijwel direct effect, verwachten exporteurs van bloemen en planten. Britten blijven ze kopen, maar wijken wel uit naar goedkopere producten. Dat betekent een extra druk op het prijsniveau van het hele assortiment.
Klaas Jan Osinga van LTO Internationaal betwijfelt of Groot-Brittannië na de Brexit zal kiezen voor importbeperkingen. 'Ze krijgen de kans om hun eigen markt af te schermen tegen import. Het Verenigd Koninkrijk is namelijk een netto-importeur van voedsel. Maar de vraag is of de Britse politiek dat wil. Afscherming van de eigen markt betekent dat er een prijs betaald moet worden in de onderhandelingen met de EU.'

Subsidies

De pro-Europese houding van de Britse boerenbond NFU kon niet voorkomen dat het merendeel van de agrariërs toch voor een Brexit stemde. Ondanks de belofte van het 'Leave'-kamp dat na een Brexit de steun aan Britse boeren op het EU-niveau van in totaal 3,5 miljard euro per jaar zal blijven, moeten zij vrezen voor een daling van landbouwsubsidies, zegt Osinga.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer