Fruitteler kan met ICT nog veel winst behalen

Fruittelers kunnen nog veel winst behalen met de introductie van ICT en nieuwe technologieën in de fruitteelt. Dat is de belangrijkste conclusie uit rapport Fruit 4.0: de vruchten van meer technologie.

Fruitteler+kan+met+ICT+nog+veel+winst+behalen
© Persbureau Noordoost

Het produceren van fruit kan tegenwoordig niet meer zonder betrouwbare en actuele informatie, zegt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

'Fruitbedrijven worden gemiddeld groter, ketens worden flexibeler en stellen meer klantspecifieke eisen.'

Teeltproces

De markt vraagt volgens de NFO verder om gedetailleerde informatie over het teeltproces en ook voor regelgeving en certificering moeten veel data worden uitgewisseld.

'Deze ontwikkelingen stellen steeds hogere eisen aan het informatiemanagement van fruittelers.'

Stroomversnelling

De ontwikkelingen op het gebied van internet, sensoren, drones en robots zijn bovendien in een stroomversnelling gekomen.

'Ondanks de veelbelovende technologische ontwikkelingen en de toenemende behoefte aan informatie blijven de automatisering en digitalisering in de fruitsector achter ten opzichte van andere agrarische sectoren.'

Fruittelers

Volgens rapport Fruit 4.0 kunnen fruittelers meer doen met teeltdata om de eigen bedrijfsvoering te verbeteren en de efficiency in de keten te verhogen.

Verder verhoogt hightech in de boomgaard, zoals robots, de kwaliteit van het fruit, drukt het de kosten en vermindert dit het middelengebruik. Het project is gefinancierd door Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen en Tuinbouw Digitaal.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer