ZLTO+en+BMf+willen+feiten+op+tafel
Nieuws
© Olaf Smit

ZLTO en BMf willen feiten op tafel

Betere monitoring van, al dan niet BZV-, vergunningsaanvragen van Brabantse veehouderijen en de gevolgen voor dieraantallen, ammoniakemissie, fijnstof en geuremissie. Dit gezamenlijke verzoek doen ZLTO en de Brabantse Milieufederatie aan Provinciale Staten.

De twee organisaties willen dat de provincie deze actuele cijfers gebruikt als uitgangspunt voor de nieuwe inrichting van het mestbeleid voor de Brabantse veehouderij.

‘We merken dat iedereen het heeft over toename van dieraantallen en de emissies van de veehouderij’, licht Hendrik Hoeksema van ZLTO toe. ‘Maar wat zijn nou eigenlijk de feiten, waar hebben we het over? Als het goed is, leiden sinds jaren alle afgegeven vergunningen tot een verbetering van de oude situatie. Zowel op dierenwelzijn als op emissie van ammoniak, fijnstof en geur. Dat willen we zichtbaar maken met feiten. Daar gaat het ons om.’

'Goede kant op'

ZLTO en de BMF roepen de provincie op om, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2016, alle vergunningaanvragen en de gevolgen in kaart te brengen. Hoeksema: ‘Op die manier kunnen we laten zien dat het de goede kant op gaat.’

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer