Fries collectievenberaad worstelt met geld

Het Friese collectievenberaad heeft moeite om inzicht te krijgen in de besteding van het geld voor agrarisch natuurbeheer. Volgens voorzitter Wilco de Jong is het ingewikkeld omdat het oude en nieuwe beleid door elkaar heen loopt.

De zeven collectieven in Friesland hebben jaarlijks 14 miljoen euro te besteden. Dat is een kwart van het landelijk budget voor agrarisch natuurbeheer.

Mozaïekbeheer

Volgens De Jong is een aantal collectieven vorig jaar te voorzichtig geweest met de aanvraag omdat zij nog niet wisten hoeveel boeren er daadwerkelijk mee wilden doen. Hoewel er meer boeren meedoen, krijgen ze straks hetzelfde budget als in 2016, stelt De Jong. 'Dat kan consequenties hebben voor het mozaïekbeheer. Daar kunnen witten gaten ontstaan.'

FNP, VVD, SP, PvdA en CDA hebben hierover vragen aan Gedeputeerde Staten gesteld.

Goed resultaat

Volgens de partijen ontbreekt het het collectievenbeheer aan inzicht in de besteding van het geld. 'Inzicht in besteding van middelen is van belang om de eerste twee jaar van het ANLB zo goed en volledig mogelijk te benutten om over zes jaar een goed resultaat neer te zetten.'

Bovendien willen de partijen dat het provinciebestuur met het collectievenberaad een uitvoeringsplan voor agrarisch natuurbeheer maakt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer