Denen+pakken+MRSA+aan
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Denen pakken MRSA aan

Met een significante verlaging van het antibioticagebruik en een breed screeningsprogramma, wil de Deense regering de aanwezigheid van de MRSA-bacterie in de Deense varkenshouderij terugdringen.

'De groeiende verspreiding van MRSA in onze varkensstallen maakt duidelijk dat wij naar zwaardere maatregelen moeten uitwijken', stelt de Deense minister van Landbouw Dan Jørgensen tijdens de presentatie van het actieprogramma in Kopenhagen.

Verviervoudigd

Recent onderzoek wijst uit dat de mate waarin MRSA in Denemarken voorkomt in vier jaar tijd is verviervoudigd. Inmiddels komen in twee van de drie stallen MRSA-positieve dieren voor.

Jørgensen gelooft niet dat korte termijn oplossingen leidden tot een effectieve aanpak. Hij streeft naar een brede, meerjarige strategie, waarbij het antibioticagebruik in de Deense varkenshouderij tussen 2015 en 2018 met 15 procent omlaag moet.

Tetracycline verboden

In discussie is nog het gebruik van middelen met de werkzame stof Tetracycline. Het gebruik van die middelen wordt mogelijk verboden. De Deense minister streeft in zijn actieplan verder naar verscherpte hygiënevoorschriften en ontwikkelen van alternatieven voor antibiotica.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  3° / 1°
  90 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  13° / 4°
  50 %
Meer weer