Driekwart+miljoen+voor+Evergreen
Nieuws
© Agrifac

Driekwart miljoen voor Evergreen

De provincie Noord-Holland stelt driekwart miljoen euro beschikbaar voor het duurzame en innovatieve samenwerkingsproject Evergreen.

Evergreen is een initiatief van de GreenPort Noord-Holland-Noord, met 26 bedrijven en zes onderzoeksinstellingen. Doelen zijn de bodemvruchtbaarheid behouden, minder plantenziektes, een grotere voedselveiligheid, een hogere biodiversiteit en minder energieverbruik.

Robots

De agrarische ondernemers willen die doelen bereiken met robots, automatisering en innovatieve teelttechnieken. De provincie wil hiermee de groene economie in Noord-Holland stimuleren, bijdragen aan voedselveiligheid en landbouwbedrijven helpen hun concurrentiepositie te verbeteren.

In Evergreen werkt de agrarische sector nauw samen met onderzoeksinstellingen, bijvoorbeeld om nieuwe technieken te testen die voorkomen dat landbouwgrond wordt uitgeput, zoals duurzaam en hygiënisch bodembeheer met robots. Ook zijn er onderzoeken naar duurzamere bloembollenteelt, fruitteelt, teelt op water en akkerbouw.

Cofinanciering

De ondernemers brengen tijd en geld in als cofinanciering. Landbouwgedeputeerde Jaap Bond benadrukt stelt dat het mes aan twee kanten snijdt: 'Dit is goed voor de natuur én voor de ondernemers.'

Hans Lammers van PUURgroenten in Hollands Kroon is gespecialiseerd in de teelt op water en neemt ook deel aan Evergreen. 'We hopen samen met universiteiten en scholen een antwoord te krijgen op praktische vragen omtrent bemesting, bestrijding, arbeidsverlichting, verpakking en bewaring.'

Weer

 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 6°
  20 %
Meer weer