Fruit zuurstofarm jaarrond bewaren

Fruitopslag in een Dynamic Controlled Atmosphere (DCA) maakt het mogelijk om fruit jaarrond op de markt te brengen. Appels blijven langer stevig. Mogelijk is de techniek ook in te zetten voor bijvoorbeeld bessen, bloemen en planten.

Fruit+zuurstofarm+jaarrond+bewaren
© Vidiphoto

'Een DCA werkt met superlage zuurstofgehaltes en lage temperaturen. Daarmee beperk je de activiteit, dus afleving van het product, en voorkom je bewaarafwijkingen', zegt Frank van de Geijn, consultant naoogsttechnologie aan Wageningen UR.

Bij het grote Nederlandse appelras Elstar voorkomt DCA bijvoorbeeld schilvlekjes, die de appels er onfris en smoezelig uit laten zien. 'Appels die in een DCA worden bewaard, blijven langer stevig en goed van smaak. Daarnaast verbeter je het uitstalleven en dus de consumptiekwaliteit', legt Van de Geijn uit.

Stressgrens

De nieuwste bewaartechnieken zijn gebaseerd op geautomatiseerde metingen die signaleren dat fruit over een stressgrens heen dreigt te gaan en daarop preventief actie ondernemen.

In Nederland hebben drie installateurs daarvoor ieder hun eigen techniek: Storex in 's Gravendeel meet het alcoholniveau in een meetbox gevuld met fruit, Van Amerongen in Tiel meet de respiratiecoëfficiënt, dat wil zeggen de verhouding tussen zuurstofconsumptie en kooldioxideproductie van het fruit, en Besseling in Oosterblokker maakt gebruik van de chlorofylfluorescentietechniek.

Bewaarduur

De initiële kwaliteit van fruit is van belang om de bewaarduur te vergroten, maar product, ras en herkomst zijn ook van invloed op de toepassing van DCA-bewaartechnieken. 'Voor de Nederlandse Conference-peer is 3 procent zuurstof de ondergrens, omdat je anders afwijkingen krijgt. Maar in Spanje, met een ander teeltklimaat , kun je lager gaan zitten', schetst Van de Geijn.

Voor de komende jaren is een van de speerpunten een nog beter beeld krijgen van dergelijke verschillen. 'Mogelijk zijn DCA-technieken ook toepasbaar bij blauwe en rode bessen én bij plant- en bloemproducten. Met verlaagd zuurstof hebben we al leuke ervaringen opgedaan. Maar hoe je het ook wendt of keert, goede temperatuurcondities komen op de eerste plaats. Daarin is op veel plaatsen nog een slag te halen', stelt de onderzoeker.

DCS-systeem

'Elke appelvariëteit heeft zijn specifieke bewaarconditie. Om appels optimaal lang en verantwoord te kunnen bewaren heeft Storex, samen met Wageningen UR en EMS het automatische DCS-systeem ontwikkeld', vertelt een woordvoerder van Storex, een bedrijf dat zich al veertig jaar bezighoudt met bewaring van fruit en groente.

'Het DCS-systeem meet dagelijks het alcoholgehalte van het product, waardoor een teler maximaal kan profiteren van de voordelen van bewaren in een DCA. Bovendien kan het systeem worden gekoppeld aan onze CA-apparatuur, die op afstand door middel van smartphone of tablet is te bedienen is, zegt de woordvoerder.

Systemen

DCA is niet nieuw. Er zijn allerlei systemen op de markt. Wat ze gemeen hebben, is dat ze allemaal reageren op het fruit en daar de bewaarcondities op aanpassen. De systemen kunnen wel verschillend reageren op het fruit.

Het DCA-systeem van Van Amerongen reageert op de fysiologische toestand van het fruit in de cel en past daar de bewaarcondities automatisch op aan. Zuurstofpercentages van minder dan 1 procent zijn dan geen probleem, want de zuurstofconcentratie wordt direct aangepast zodra deze te laag dreigt te worden.

Besseling

Op het gebied van DCA-bewaring is Besseling met twee systemen bezig: Fruit Observer en Dynamic Fruit Respiration. Fruit Observer is ontwikkeld om de algehele toestand van groente en fruit te bepalen. Het systeem kijkt naar zuurstof, kooldioxide en temperatuur.

Dynamic Fruit Respiration meet de productie van kooldioxide en zuurstofproductie van groente en fruit. Er wordt actie ondernomen als uit een berekening blijkt of het zuurstofniveau in de koelcel lager kan of al te laag is.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  10 %
 • Zondag
  21° / 6°
  10 %
 • Maandag
  20° / 12°
  70 %
Meer weer