Roofdier ziet weidevogel kerngebied wel zitten

Net als vorig jaar ligt het predatieverlies van nesten bij de grutto tussen de 25 en 30 procent. Het is volgens LandschappenNL niet ondenkbaar dat roofdieren reageren op de grotere concentraties weidevogels in de kerngebieden.

De organisatie pleit daarom voor een innovatieve, minder intensieve landbouw met meer ruimte voor biodiversiteit. Alleen dan heeft de weidevogel kans om zichzelf in stand te houden.

LandschappenNL heeft een aantal randvoorwaarden en maatregelen opgesteld voor predatiebeheer voor roofdieren. Predatiebeheer is volgens de organisatie alleen acceptabel als aan de randvoorwaarden is voldaan.

Openheid en rust

Het gebied moet bijvoorbeeld minimaal 100 hectare groot zijn. De openheid en rust zijn in orde en het sloot- en grondwaterpeil is zo hoog dat er voedsel voor weidevogels aanwezig en bereikbaar is.

Ook moet er zijn vastgesteld dat weidevogels het gebied mijden door aanwezigheid van predatoren of er is meer dan gemiddelde predatie vastgesteld op basis van registratie van lotgevallen van legsels.

Er dient voldoende kruidenrijk grasland met (tijdelijk) hoog slootpeil aanwezig te zijn, dat wordt gemaaid na het vliegvlug worden van de kuikens.

Nestbeschermers

Daarnaast dient het landschap open gehouden te worden, de kans op predatie wordt verkleind door bosjes af te zetten en rietkragen te maaien.

Om rust te bevorderen is het het zinvol om nest te zoeken en eventueel te beschermen. Daar waar nodig kunnen wandel- en fietspaden worden gesloten in het broedseizoen.

Goede invulling

Volgens LandschappenNL is predatorbeheer alleen verantwoord als goede invulling is gegeven aan bovenstaande randvoorwaarden en maatregelen. , en het resultaat desondanks niet heeft geleid tot verbetering van het broedsucces.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer